Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългария”Борисов 3” за първите 100 дни: Повишени приходи в хазната, увеличени социални...

”Борисов 3” за първите 100 дни: Повишени приходи в хазната, увеличени социални разходи и облекчения за бизнеса

Икономически държавата върви добре, за полугодието бюджетният излишък е около 2 млрд. лв., или 1.9% от БВП

 

Ръст на БВП, повишени приходи в хазната, увеличени социални разходи и облекчения за бизнеса белязаха първите 100 дни на кабинета „Борисов”.

От икономическа гледна точка държавата върви сравнително добре. За полугодието бюджетният излишък е около 2 млрд. лв., или 1.9% от БВП. Ръстът на БВП е около 3%, за което спомагат износът и вътрешното потребление.

Инвестициите продължават да бъдат под очакваното, но министри се надпреварват да обещават, че до края на годината това ще се промени.

Премиерът Борисов дори си позволи да каже на заседание на МС, че тези приходи били малко заради политическата криза в началото на годината и служебното правителство. След това обаче бързо омекна, припомняйки си, че тогавашният финансов министър Кирил Ананиев е и в неговия кабинет като заместник-министър и прави бюджета на държавата.

Безработицата падна под 6%, а работодателите се оплакват, че им липсват кадри. Наложи се кабинетът да вземе решение за облекчаването на наемане на работници от чужбина, предимно от нашата диаспора извън страната.

Външният дълг намаля вследствие на плащания по него в началото на годината, което беше при служебното правителство на Огнян Герджиков. От МФ обаче твърдо обещават, че за тази година няма да взимат нов дълг. Все пак такъв от 200 млн. евро бе взет от ЕИБ, което предизвика възмущението на опозицията. Управляващите се оправдаха, че договорът е сключен отдавна и парите са за съфинансиране на европейски проекти.

 

Минимална пенсия

 

Голям спор предизвика в обществото повишението на минималната пенсия. Това бе една от отстъпките на ГЕРБ пред коалиционния партньор от ПФ. От 1 юли минималната пенсия се увеличи от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5 на сто. От 1 октомври минималната пенсия ще бъде увеличена до 200 лв. (ръст от 11,1 на сто).

В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 година.

От опозицията остро реагираха, че със същите проценти не са увеличени и останалите пенсии. Според тях подобна стъпка ще срине пенсионния модел, тъй като хората няма да виждат смисъл да се осигуряват.

 

Минимална заплата

 

Правителството успя да се пребори минималната заплата да се повиши на 460 лв. Тази сума бе гласувана в парламента още в края на миналата година, но бе отменена от ВАС след сигнал на работодателските организации, че не е дискутирана в НСТС. След съответните процедури минималната заплата бе актуализирана.

Правителството одобри плановете си за увеличение на минималната работна заплата в следващите три години. От 2018 г. тя ще стане 510 лева. От 2019 г. ще се повиши с още 50 лева – до 560. Плановете за 2020 г. са минималното заплащане вече да е 610 лева.

Кабинетът обеща да посредничи между бизнес и синдикати за ясен принцип за определяне на МРЗ. Остават обаче проблемите с минималните осигурителни прагове в поне 40 професии, където правителството ги определя служебно.

Повишени бяха учителските заплати. От 1 септември минималната учителска заплата се увеличава от 660 лв. на 760 лв. Най-ниското възнаграждение за старши учител скача от 688 лв. на 792 лв., а на директор – от 825 лв. на 950 лв. Зам.-директор ще получава 887 лв. вместо 770 лв. Минималните заплати на старши учителите и старши възпитателите се увеличават от 688 лв. на 792 лв., на главните учители и главните възпитатели – от 726 лв. на 836 лв.

 

Намаляване на административните тежести

 

Кабинетът обеща значително намаляване на административните тежести. До септември 12 от регистрите ще станат електронни, а гражданите няма да се редят на опашки за хартиени документи. Ще ги последват и други регистри.

Административни тежести ще намалява и всяко министерство.

Намаляването на административните тежести бе стартирано по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular