Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългария Борисов пожела трета лента на "Тракия" и нови влакове

 Борисов пожела трета лента на “Тракия” и нови влакове

 

На третата, четвъртата, петата година трябва да се подменя асфалтът при такова натоварване. И ние тогава пак трябва да даваме по 100 милиона за отсечките да започнем да ги ремонтираме, пресмята премиерът

Правителството започва да обмисля разширяването на магистрала “Тракия” с трета лента във всяко платно между София и Пловдив. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на правителствено заседание.

В неговите рамки беше приета програмата на кабинета за управление на страната до 2021 г., базирана на коалиционните споразумения между ГЕРБ и ОП. Документът все още не е публикуван.

“С АПИ в неделя правихме едно съвещание, министерството на транспорта, регионалното министерство и трябва да ви кажа, че ние започваме да мислим до Пловдив да разширяваме “Тракия” с още една лента”, заяви Борисов.

Той изтъква, че според институциите по магистралата между София и Бургас минават дневно между 45 и 50 хиляди автомобила. При сегашния капацитет на магистралата “на третата, четвъртата, петата година трябва да се подменя асфалтът при такова натоварване. И ние тогава пак трябва да даваме по 100 милиона за отсечките да започнем да ги ремонтираме “, пресмята Борисов.

Дискусията в кабинета обаче не включва евентуалната цена на подобно разширяване.

Сред другите дискутирани транспортни приоритети са завършване на магистрала “Хемус” до Велико Търново или Търговище до края на мандата и закупуването на нови влакове за жп-направленията София-Бургас и София-Варна.

Правителството одобри и отпускането на 62 милиона лева за БДЖ, които ще отидат за погасяване на дългове.

В рамките на заседанието Борисов коментира и образованието като “изключителен приоритет на коалицията” за задоволяването на нуждите на икономиката.

“Виждате, огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи – квалифицираната работна ръка, експертното ниво, максимум трябва да можем да отговорим на интереса, който има към България”, обяснява премиерът.

Програмата за управление включва 65 приоритета и 902 мерки в 20 области. Тя предвижда кабинетът да промени 89 нормативни акта тази година,  да предложи 7 изцяло нови закони и промени в 47 други.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular