Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоков „Бороспорт” искат 397 кв.м общинска земя за нова лифт станция в Боровец

 „Бороспорт” искат 397 кв.м общинска земя за нова лифт станция в Боровец

„Бороспорт“ искат имот от общинска земя в курорта Боровец за нова лифт станция. Това ще обсъждат на предстоящата мартенска сесия съветниците в Самоков. Докладната на кмета Вл. Георгиев е по постъпило заявление от фирма „Бороспорт“ АД за разрешаване изготвяне на Подробен устройствен план за изменение плана за регулация и застрояване на имот в квартал 29 в Боровец. Предвижданията на проекта за Подробен устройствен план са представени в мотивирано предложение на „Бороспорт“ АД. В него се посочва, че до сграда на „Бороспорт“, представляваща начална станция на четириседалковия лифт „Мартинови бараки“, трябва да се обособи нов имот. На него фирмата иска да направи „съоръжение за зимни спортове“. Имотът, който иска „Бороспорт“, е с площ 397 кв.м. До него от запад искат да се обособи пешеходна зона с обслужваща алея с усилена настилка. Посочва се още, че плътността на застрояване е до 80%, височината ще е до 10 метра. Заявлението е минало и през Експертния съвет към общината и главният архитект Н. Клинчева е приготвила също докладна до съветниците.

„Бороспорт“ поясняват в писмо до кмета и председателя на Общинския съвет Стойчева, че не предвиждат на имота да правят заведения и паркинг, а само сгради за обслужване на станцията и път, осигуряващ достъп на специализирани коли. Както е известно, лифтът е строен през 1986 г. на мястото на тогавашния ски влек котва. Документите по проекта са изготвени от възложителя на проекта „Бороспорт“ и изпълнител – „Светгео“ ЕООД. Те посочват, че е предвидена подмяна на начална станция на лифта, като новата ще е в рамките на искания имот. „Бороспорт“ посочва още: „Заложено е застрояването на имота да е свободно“. Предстои предложението на „Бороспорт” да бъде гласувано от Общински съвет-Самоков.

 

 

Снимката

 

Съветниците в ОбС-Самоков

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Ало, общинарите, не ви ли е малко срам? По-точно “самоковецът по дух” и Г-жа Главната “архи-тетка”.
    1. Какво е това целево раздаване на имоти? Бороспорт не е концесионер като “Юлен” в Банско? Няма никакви преференциални права. Трябва да има търг, при това с национално оповестяване.
    2. Какъв е тоя имот за лифт с 397 м2. Защо отделяте лифта от сградата? За да го ушиете по-лесно като реконструкция ли? Съоръжението е едно, при това трябва да отговаря на изискванията за паркоместа, както изисквате от всички самоковци, когато строят даже и къща. Бороспорт направиха реконструкция на “Снек-бара”, и защо не им искахте паркоместа??? За тях специално допуснахте почти 100 % застрояване. В Самоков принуждавате инвеститорите да правят подземни паркинги, но за Бороспорт това не важи…
    Хубаво, дайте им имот, ама да е с по-голяма площ, с малка плътност на застрояване, например 20 %, останалото паркинг, за да се ползва за обществено ползване, на Боровец тясното място са паркингите, при това Бороспорт хем ще си построи това дето иска, хем ще построи и нещо обществено полезно. Не стига, че взеха пистите бадява. А сега баламосват самоковци с някакви безплатни карти за деца, дето са им направили график по училища и ако имаш две деца в различни училища, за едното – безплатно, а за другото – плащаш.
    3. Кога успяхте, на миналата сесия да им откажете, и вече да изработят нов вариант, пък и да мине на експертен съвет. Редовите самоковци чакат по 1 месец само за подписите на протокола?!?
    Стига сте им лизали з—–ците на Бороспорт, или може би трябва да има по-голям паричен остатък за “Самоковецът” с потури.

  2. Много е интервсно новия лифт ,
    нов ли ще бъде или втора употреба ?
    Общината да им даде мястото ,но да ги задължи лифта да е нов , а не рециклиран !!!
    Бороспорт могат да удължат и лифта на Ястребец , да стига до ски зона Маркуджик но трябват пари , ако може Самоковци да им съберем някой лев ,че те са бедни!

Comments are closed.

Most Popular