Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияБСП и ДПС внасят вот на недоверие заради корупцията през януари

БСП и ДПС внасят вот на недоверие заради корупцията през януари

 Според ГЕРБ целта на опозицията е саботаж на председателството

 

БСП и ДПС се договориха да внесат вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов на 17 януари, а темата ще бъде корупция. Това стана ясно след среща между лидерите на двете формации – Корнелия Нинова и Мустафа Крадайъ.

Нинова обясни, че работната група, съставена от представители на двете партии, трябва да е готова до 10 януари с мотивите. Ще имате много конкретни случаи, които не сме обявявали, нека екипът да направи мотивите и ще имате точната формулировка, каза Нинова на излизане от срещата.

Датата 17-и не я обвързваме нито с ретрограден Меркурий, нито с някаква Венера, каза Нинова на въпрос дали датата не е избрана нарочно, тъй като от януари започва председателството на България на ЕС. Според нейните думи таймингът се дължи на това, че 10 януари бил първият работен ден за парламента.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че корупция има във всички сфери, заради което работната група ще обобщи примери и ще опише схеми.

Вотът не недоверие трябваше да се гледа веднага след бюджета, според първоначалните анонси на БСП и ДПС. Формациите обаче са се обединили около идеята, че преди Коледа искане на оставка на кабинета е безсмислено и няма да получи нужната гласност, твърдят неофициално депутати. Освен това в първите работни дни на парламента след ваканцията, която приключва на 10 януари, на посещение у нас ще бъдат група европейски журналисти.

Според ГЕРБ пък зад датата на отлагане на вота “стои един опит и официално обявяване за саботаж на председателството на Европейския съюз”. Партийната позиция изказа депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него неслучайно е избрана дата един ден преди официалното председателство от страна на България, за да могат на следващия ден “да обиколят телевизиите и да говорят колко лоша е България”.

“Това целят, нищо друго. Наясно са, че са абсолютно безпомощни да създадат реалистична алтернатива. Сигурно искат да изместят малко и вътрешния си огън по отношение на приватизацията. Това са истинските им мотиви, иначе досега да бяха внесли 3 вота”, заяви депутатът. Според Биков голямото постижение на двете опозиционни партии е, че са успели да избистрят “поне някаква дата, водени от други мотиви, а не че са крайно обезпокоени от корупцията в България. Те не са толкова чувствителни, ако става въпрос за техните хора”.

Биков обяви, че не смята, че БСП и ДПС са в състояние да провалят председателството, но му е неприятно, че правят такива опити. “Готови сме да дебатираме темата корупция. Бяхме готови още днес или утре, подготвили сме се. Вече 2 месеца се готвим и не можем да дочакаме да вземат решение”, добави народният представител.

Според него в България има корупция, “както има корупция в Германия, Франция, в Италия и във всяка една държава”. “България има проблем с корупцията и се опитваме, доколкото можем, да намалим корупцията, иначе едва ли някой ще ни повярва, ако кажем, че ще я унищожим и ще я направим нулева”, добави Биков.

 

Антоний Гълъбов: С вота на недоверие БСП и ДПС вдигат пропаганден шум

Интересната новина е, че БСП и ДПС определиха датата, на която ще обявят мотивите си, но не и самите мотиви или най-малко темата, по която ще искат вот на недоверие, каза политологът Антоний Гълъбов. Очевидно е, че става дума за употреба на парламентарната практика по-скоро в пропаганден план. Това, което се опитват да преодолеят като проблем е, че ако поискат вот на недоверие общо по темата корупция, тя е хоризонтална тема, това ще е вот на недоверие за цялото правителство. В това отношение – ако го направят, в следващите шест месеца нямат възможност да използват този инструмент. Това според мен беше основанието ДПС да предпочете да говори за конкретни теми – за да може да се възползват отново от този инструмент по време на председателството. Но аз не виждам как може да бъде аргументирана подобен тип парламентарна процедура при положение, че нищо не я е предхождало. Вотът на недоверие най-силният инструмент на опозицията, но за да проработи той, преди него трябва да са се случили една серия от неща – не само пресконференции и гръмки изявления. Има цялостен път, който трябва да доведе до един вот на недоверие. Несериозното отношение на БСП и ДПС към темата за вот на недоверие някак предопределя и съдбата на тази инициатива, заяви Гълъбов. Този вот няма перспектива по никакъв начин да произведе нищо повече освен пропаганден шум. Аз смятам, че те към това и се стремят – тъкмо затова вотът не беше внесен през декември, а ще бъде внесен през януари. Целта е просто да ги забележат и с това се изчерпва цялото усилие, подчерта политическият анализатор. Според него подготовката за европредседателството върви добре. България има достатъчно актуални теми, по които да говори във външнополитически план. Това, че във вътрешната политика ще трябва да бъде издържан няколкочасов дебат по темата за вот на недоверие, едва ли ще отрази съществено върху публичния образ на страната. Но, разбира се, остава проблемът, че умишлено се търси съвпадение с периода на европредседателството и то с началото на този период, каза още Антоний Гълъбов.

RELATED ARTICLES

Most Popular