МВР шефът не вярва “Булгартабак” да е контрабандирал цигари: Не може да изнесем някъде нещо в държава, в която нямаме право да го изнасяме

 Постоянно променящата се позиция на вътрешния министър Валентин Радев по отношение на доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ), в който “Булгартабак” се посочва като основен източник на контрабандни цигари в страната, отбеляза ново развитие.

Ръководителят на МВР вече напълно осъзнава, че българският тютюнев холдинг е споменат точно в този контекст от турските разследващи, но не вярва да е организатор на контрабандата.

“Те (цигарите) са изнесени някъде, както твърдят и от самата фабрика, изнесени са в държава, където това може да се прави, а оттам количества, които не са необходими за тази държава, вероятно контрабандно са вкарани в Република Турция. Така че българската страна е изправна, ние сме направили необходимото – обърнали сме внимание, включително и на тези производители, защото, както казахте, така се вреди на доброто име на България и на самото търговско дружество. Така че това правим, това го има, това е официалната информация, която в момента мога да ви дам”, обясни Радев пред парламентарната вътрешна комисия в сряда в отговор на въпрос от БСП.

Всъщност от думите на вътрешния министър стана ясно, че това негово убеждение не се базира на проверка, а по-скоро на предположение, породено от уверенията на “Булгартабак”, които през миналата седмица развиха същата теза и заплашиха със съд всеки, който ги свързва с контрабанда.

“Даже на самите кутии няма производител, т.е. те са изнесени някъде, някой или ги е преопаковал, или не знам какво правят там, и са ги вкарали в турската страна. Даже там (в доклада на КОМ) казват, че тази държава, за която са изнесени – една от държавите, нямала нужда от толкова много цигари. Еми, като е нямала толкова нужда, защо ги е искала и т.н.? Въпроси, които и аз си задавам. И там са ги реекспортирали вероятно към турската страна”, доразви пред медиите хипотезата си министърът.

След което направи паралел с износа на оръжие, за да онагледи още по-добре абсолютната си убеденост, че няма как българското дружество да е свързано с контрабандата.

“Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и тях (“Булгартабак”), ще видим къде са ги изнасяли цигарите, но аз знам едно, защото това много ми заприлича и аз направих същата схема и същата аналогия с оръжейния бизнес… Има две нива на контрол – Министерският съвет има междуведомствен съвет, долу има междуведомствена комисия за всяка търговска сделка, предполагам, че същото е и за тютюна.”

“Не може да изнесем някъде нещо в държава, в която нямаме право да го изнасяме. Това се наблюдава от международни организации и ние сме член на ЕС, не мога да си представя, че са направили такова нещо”, чистосърдечно призна Радев, който само допреди две седмици не разбираше изобщо защо журналистите го питат за турския доклад, в който “Булгартабак” е сочен като източник на контрабандни цигари.

Попитан дали ще препрати въпросния документ към прокуратуратам, вътрешният министър потвърди: “Предполагам, че и те… г-н Цацаров ще му го изпратя и на него доклада, защото той така ме помоли – дойде ли при мене, да му го изпратя – ще му го изпратя, той ще го види и ще го обсъдим”, заяви МВР шефът.

 

СНИМКА: Валентин Радев и заместникът му Красимир Ципов във вътрешната комисия.