Бус се вряза в пешеходци на моста Лондон бридж, 7 са убити и 50 ранени, Тереза Мей: Чашата преля!

  • Британският премиер предложи реформиране на антитерористичното законодателство във Великобритания

 

Британският премиер Тереза Мей предложи реформиране на антитерористичното законодателство във Великобритания във връзка със зачестилите атентати.

„Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха“, заяви британският премиер Тереза Мей по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон. Тя добави, че антитерористичното законодателство в страната трябва да се реформира и да се въведат по-строги наказания, предаде The Guardian.

Малко след полунощ българско време в неделя бус се вряза в пешеходци на моста Лондон бридж, а изскочилите от него трима души нападнаха с ножове минувачи по пътя си. Действието се разви в посока към местния пазар Бъроу маркет. Равносметката е 7 убити и над 50 ранени. Полицията е била повикана в 22:08 часа местно време. Сред ранените има и служител на транспортната полиция, който е в тежко състояние.

Нападателите носели нещо като жилетки с експлозиви, които впоследствие се оказали фалшиви, се отбелязва в комюникето на полицията. Силите на реда призовават хората да избягват района на нападенията и да оставят полицията и спасителите да си вършат работата.

Въоръжените полицаи реагирали много бързо и смело, изправяйки се срещу трима предполагаеми нападатели, които бяха убити в Бъроу маркет в рамките на 8 минути след първото повикване, каза шефът на контратерористичните операции Марк Роули.

Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни, преди парламентарните избори на 8 юни.

„Това е третата терористична атака във Великобритания за последните три месеца, след нападението в Уестминстър и в Манчестър“, заяви Тереза Мей. Тя посочи, че вижда нов стил на нападения: „Хората се копират помежду си“.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.

На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори, добави тя.

„На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей. Тя обърна внимание, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания остават на 8 юни въпреки вчерашния атентат в столицата Лондон, заяви британският премиер. Мей каза, че предизборната кампания ще бъде възобновена на 5 май.

За първи път по време на нападението в Лондон полицията е използвала нова система за предупреждение на хората, пише британският в. “Гардиън”. Механизмът е наречен “Бягай, скрий се и кажи!”.

Предупреждението от полицията се оправя през социалните медии. Съгласно механизма в случай на атака, като тази от снощи в Лондон, хората трябва да се опитат да избягат от зоната на заплаха, вместо да се предават на нападателите или да се опитват да водят преговорите с тях.

Ако бягството е невъзможно, то хората трябва да се скрият, да изключат звука на телефоните си и да се барикадират, а после да подадат сигнал в полицията, за да кажат какво им се случва. Този механизъм бе разработен от звеното за борба с тероризма към британската полиция и бе представен миналия месец.

Предната вечер обаче след издаване на предупреждението някои хора вместо да се подчинят на инструкциите, са се опитали да стигнат до мястото на атаката в опит да помогнат на жертвите или да се опитат да отблъснат нападателите с подръчни средства като чаши или столове, пише изданието.