Черешовото топче на майстор Димитър Грънчаров донесе първа награда за най-красив щанд на село Драговищица на празника в Кюстендил, кметът София Плачкова: 80% от реколтата е унищожена, купувахме череши

Щандът на читалището в Раждавица се нареди на трето място.

 

Народно читалище „Славчо Темкин” – с. Драговищица спечели първа награда за най-красив черешов щанд на Празника на черешата 2017 в Кюстендил.

Вляво председателят на читалището в село Багренци Йорданка Иванова
Читалищният секретар на село Таваличево Венета Карпузова
Щандът на читалището в село Ябълково

Събитието събра хиляди жители на областния център и много туристи. „Нашият щанд е аранжиран с черешово топче, изработено от естествено дърво. Направи го майстор Димитър Грънчаров.

Жабокрът изобразиха Богородица от череши.
Черешовото топче и Димитър Грънчаров
Красиво аранжираният щанд на село Драговищица

Тази година 80 на сто от реколтата от череши е унищожена, но ние не се отчаяхме. За да подредим щанда си, ни помогнаха спонсори, които дадоха от своите череши“, споделя кметът на селото София Плачкова. Втора награда в категорията за добре аранжиран щанд отиде при НЧ „Съгласие” от село Жабокрът.

Най-атрактивното вешало направиха в Нови чифлик
Професор Димитър Домозетов представя сортовете череши.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов

„За да участваме в празника на черешата, се наложи дори да купуваме от сладкия плод, необходими ни бяха някъде към 70-80 килограма. В нашето село няма и един плод череша, с който да си разквасиш устата. Направихме пано от череши, което изобразява Богородица. Какво ли не сме правили през годините. Малко беше трудно, все пак ние не сме художници, мисля обаче, че се получи“, споделя председателят на читалището в село Жабокрът Милена Стоименова. Третата награда за красив щанд отиде при НЧ „Светлина” – село Раждавица. „Постарахме се да изобразим от череши една кюстендилска девойка, която на фона на черешите показва красотата на нашите девойки от Кюстендилска община.  Показваме и вешало. Прави се на пръчка, която в долния край има едно четалце, и на него с двойки, тройки череши, които са две или три на едно, и се оплитат като куцало как се прави, плитката на жената… Нашите баби едно време плетеха такива вешала и ги продаваха на гарата“, разказва председателят на читалището Стоян Ръждавички. Паното от череши, което пък направиха в село Багренци, бе с надпис „10 години Празник на черешата”. Представи го читалищният председател Йорданка Иванова. Най-атрактивно вешало бяха подредили от НЧ „Искра”- Нови чифлик и НЧ „Христо Ботев” – село Горановци.

С наградите за най-едра череша бяха отличени – НЧ „Спасовица”- Николичевци, НЧ „Светлина”- Раждавица, НЧ „Просвета”- Граница и НЧ „Съгласие”- Жабокрът. Четири читалища бяха отличени и със специалната награда „Златен печат” от община Кюстендил за дейността им през миналата година. Това са: Трето място за НЧ „Съгласие”- Жабокрът; Второ място за НЧ „Отец Паисий”- Багренци и НЧ „Спасовица”- Николичевци; Първо място за НЧ „Славчо Темкин”- село Драговищица. Победителите бяха определени от жури с председател проф. д-р Димитър Домозетов – директор на Института по земеделие.