Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникДен на траур! Кметът Церовска и стотици перничани се поклониха пред паметта...

Ден на траур! Кметът Церовска и стотици перничани се поклониха пред паметта на загиналите в кървавата катастофа край Микре, поп Борис: На живите Господ да ни даде разум

Градоначалникът изрази съболезнования към близките и роднините, открива банкова сметка за помощ към БЧК

 

Перник сведе глава в памет на жертвите, загинали в тежката катастрофа край ловешкото село Микре. „Нека се молим за душите на нашите съграждани, а на нас, живите, Господ да ни даде здрав разум, за да не съжаляваме за действията си“ – тези думи изрече отец Борис на литургията в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“ в памет на загиналите.

Перник сведе глава в памет на жертвите, загинали в тежката катастрофа край ловешкото село Микре.

На църковния ритуал присъстваха кметът Вяра Церовска и екипът й, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметът на квартал „Изток“ Емил Костадинов, председателите на националното и местното ръководство на Съюза на слепите – Васил Долапчиев и Асен Алтънов, както и десетки граждани и журналисти.

Кметът Вяра Церовска изрази дълбоките си съболезнования към близките и роднините на загиналите в тежката катастрофа край Ловеч. Тя не скри ужаса, който е видяла. Перник е почернен, вчера бе обявен ден за траур на територията на общината, отменени бяха всички увеселителни мероприятия и тържества.

„Все още не мога да приема загубата на нашите невинни съграждани. От първия момент, в които разбрахме за трагедията, ние се включихме и се опитваме да помогнем с отношение и да бъдем до тях. Лично отидох в ловешката болница и заварих пострадалите, преди да бъдат транспортирани, говорих с тях, говорих с част от близките им“, с тези думи изрази тъгата си кметът.

Придвижването на телата на загиналите стана чрез пернишките траурни агенции, които проявиха съпричастност към трагедия на своите съграждани. Община Перник обезпечи погребенията, на почернените семейства ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв.

„Днес ще открием банкова сметка към БЧК и ще я дадем на медиите, за да се стигне до всички, които имат отношение и искат да помогнат на пострадалите, тъй като процесът на възстановяване ще бъде дълъг и сложен“, коментира Вяра Церовска.

Ден по-рано бе отслужен молебен за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия и в памет на загиналите край село Микре. Така Перник се присъедини към световната инициативата на ООН в памет на жертвите на войната по пътищата. По време на службата бяха споменати и жертвите от тежката катастрофа край село Микре, отнела живота на 9-има перничани. На молебена присъстваха заместник областният управител Иво Иванов, председателят на областната структура на БЧК Наташа Минева, служители на областна администрация Перник, представители на транспортни фирми от областта и граждани. След службата заместник областният управител призова всички шофьори да бъдат по-внимателни на пътя, защото трагедията след едно подобно произшествие е неописуема както за пострадалите, така и за семействата им и всички около тях.

За съжаление във вечерните часове поредното ПТП отне още един човешки живот в Перник.

Дарителска сметка за пострадалите незрящи граждани на Перник при пътния инцидент край село Микре, Ловешко:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG64UNCR9660 1010 6880 21

BIC: UNCRBGSF

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular