Девойки и възрастни жени от Кюстендилско замесиха богородичен хляб, Анка Димитрова: За да стане наистина хубав, трябва да се приготви с желание

Отец Светослав благослови и поръси за здраве присъстващите

 

Богородичният хляб за предстоящия празник Панагия – въздигане на хляба, замесиха в Кюстендил. Според ритуала беше налята мълчана вода от манастирската чешма в „Св. Лука” за умиване на ръцете. „Мен ме е учила да меся моята баба, тя казваше, че е важно съотношението на съставките, а за да стане хубав хляб, брашното задължително се пресява.

Девойки се учат от опита на по-възрастните

И за да стане наистина хубав хлябът, той трябва да се приготви с желание“, споделя една от участничките в ритуала – Анка Димитрова. Туристи от Америка гледаха с интерес ритуала по замесването на богородичните пити от момичетата. Празникът продължава с откриване на иконографска изложба от 40 творби на деца от Ателие ”Млади зографи” с ръководители Евгени Серафимов и Любляна Начева. Ще бъдат показани изображения на светци върху плат, направени с техниката батик. При батик се използва горещ восък, за да се рисува върху плата, многократно се нанасят слоеве восък и бои и така се създават изображенията.