Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДупнишката учителка Валентина Грънчарова меси пити слънца

Дупнишката учителка Валентина Грънчарова меси пити слънца

 

Учителката Валентина Грънчарова от Дупница, която наскоро празнува юбилей, меси пити слънца. Уважаваната начална учителка в училището в село Самораново се раздава не само в класната стая, личи от снимките на печивата, излезли изпод сръчните й ръце. Валя предостави рецептите:

Замесвам тестото в хлебопекарна – на дъното сипвам разбитите с тел 300 мл прясно мляко с 2 яйца, 1 равна суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. оцет. След това добавям 600 г брашно, което първо пресявам, и накрая добавям 1 пакетче суха мая.

Пита „Слънце” с усукване на парчетата тесто

След като стане готово тестото, го разделям на 3 или 4 равни части. Разточвам ги на кори, като намазвам с разтопено масло. Налагам ги на кори една върху друга и ги навивам на руло, което дооформям с ръце. Нарязвам го на охлювчета, високи 4 см, и ги нареждам в тава на разстояние едно от друго. Може и да се нарежат на триъгълници, като се подредят около двете парчета в центъра и така се получава питка „Слънце”. Оставям да втаса на топло около 1 час, а може и повече, докато не изпълни тавата. След това мажа с разбит жълтък и отгоре поръсвам със сусам или друга поръска. Пече се на 180 градуса около 25-30 мин. до готовност. Тя се проверява с клечка за зъби.

Друг начин, също много лесен: Трите кори се налагат една върху друга, като се мажат с масло. След това се разделят на 16 парчета, като в средата се очертава с чашка едно кръгче, което не се реже. Парчетата се усукват, нареждат се и се пекат. Вкусната пита Валя омеси за Архангеловден и получи куп похвали

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular