Дупнишката учителка Валентина Грънчарова меси пити слънца

Валентина Грънчарова

 

Учителката Валентина Грънчарова от Дупница, която наскоро празнува юбилей, меси пити слънца. Уважаваната начална учителка в училището в село Самораново се раздава не само в класната стая, личи от снимките на печивата, излезли изпод сръчните й ръце. Валя предостави рецептите:

Замесвам тестото в хлебопекарна – на дъното сипвам разбитите с тел 300 мл прясно мляко с 2 яйца, 1 равна суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. оцет. След това добавям 600 г брашно, което първо пресявам, и накрая добавям 1 пакетче суха мая.

Пита „Слънце” с усукване на парчетата тесто

След като стане готово тестото, го разделям на 3 или 4 равни части. Разточвам ги на кори, като намазвам с разтопено масло. Налагам ги на кори една върху друга и ги навивам на руло, което дооформям с ръце. Нарязвам го на охлювчета, високи 4 см, и ги нареждам в тава на разстояние едно от друго. Може и да се нарежат на триъгълници, като се подредят около двете парчета в центъра и така се получава питка „Слънце”. Оставям да втаса на топло около 1 час, а може и повече, докато не изпълни тавата. След това мажа с разбит жълтък и отгоре поръсвам със сусам или друга поръска. Пече се на 180 градуса около 25-30 мин. до готовност. Тя се проверява с клечка за зъби.

Друг начин, също много лесен: Трите кори се налагат една върху друга, като се мажат с масло. След това се разделят на 16 парчета, като в средата се очертава с чашка едно кръгче, което не се реже. Парчетата се усукват, нареждат се и се пекат. Вкусната пита Валя омеси за Архангеловден и получи куп похвали