Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникУдарна акция! Кастрирането на кучета по селата стартира с Рударци, кметът Богдан...

Ударна акция! Кастрирането на кучета по селата стартира с Рударци, кметът Богдан Богданов: Така ще спрем убийствата

 

Зам.-кметът Денислав Захариев: Предстои да направим проверка, собствениците на некастрираните животни трябва да платят данъка за любимеца си

Кампанията на община Перник за безплатна кастрация на кучета по селата започна от Рударци. На старта на инициативата лично присъства зам.-кметът Денислав Захариев.

Той благодари на стопаните и на кмета на населеното място Богдан Богданов за бързата реакция и сподели, че искрено се надява този пример да бъде последван от много хора. „Това е една ударна акция, за да можем да кастрираме максимален брой кучета. Всяка седмица екип от Кастрационния център ще посещава малките населени места, за да кастрират четириноги. След това представители на Общинския инспекторат ще направят проверка, за да констатират броя на некастрираните кучета и ще бъдат установени собствениците им. Те ще трябва да заплатят данъка на своя любимец“, коментира Захариев. 

Той допълни, че според оценката на всички екологични организации това е начинът за справяне с проблема.

„По техни данни от селата идва големият брой бездомни кучета, които се освобождават в областния град“, посочи Захариев.

„Интервенцията на кучето става в престой от 3 до 5 дни. През този период се извършва самата операция, кучето се ваксинира и обезпаразитява. Ще бъде издаден ветеринарен паспорт с всичко, което сме направили. В него ще бъдат регистрирани всички манипулации. Целта е по този начин да се идентифицират кучета и да има контрол“, обясни д-р Стефан Ковачев от Кастрационния център.

„На хората трябва да им се обясни, че по този начин ще спрем убийствата на кучетата. Не може да ги оставят безпризорни. Тези мерки ще предпазят и от ухапвания“, коментира Богдан Богданов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular