Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияДва моста и магистрала обмислят България и Румъния

Два моста и магистрала обмислят България и Румъния

Тол-системата и концесията на тези съоръжения ще привлекат инвестиции, смята премиерът Борисов

България и Румъния търсят инвестиции за три важни проекта. Това са втори мост при Русе, нов мост Никопол-Турну Мъгуреле и магистрала от Констанца до Бургас. Това съобщи вчера след проведеното съвместно заседание между българското и румънско правителство премиерът Бойко Борисов. По думите му първият проект е за втори мост до Русе, където това е най-лесно за изпълнение. Той обясни, че от там до Букурещ са 45 километра.

Другият проект е за Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, ЖП линия и високоскоростен път.

Борисов каза, че третият проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра.

Премиерът каза, че е оптимист, защото Тол-системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции.

Борисов отбеляза, че трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав.

Добра идея на Михай Тудосе е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Премиерът допълни, че в момента капацитетите на двете страни не отговарят на основните изисквания за количества. България е изнасяла към 800 000 прясно охладени агнета, а сега около 120 000.

„Пазарът за най-доброто, което има Румъния, България и дори Македония, е неизчерпаем и ние можем, правейки две търговски къщи, обезпечавайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, който е добре развит, в следващите години да си партнираме, за да може да покрием този неограничен в това отношение пазар“, допълни министър-председателят. Той отбеляза също, че важна тема на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е темата за Балканите. По думите му регионът има редкия шанс, че след България председателството се поема от Австрия и Румъния и темата за Дунавската стратегия може да придобие много реални измерения, както и Черноморската стратегия.

„Те ще подкрепят това, което ние правим на Балканите с нашите колеги. Това, което България и Румъния правят и искат да направят, не е срещу трети страни, а в полза на всички“, заяви още премиерът Бойко Борисов.

По-рано Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

В рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния във Варна министър Бисер Петков проведе среща с министъра на труда и социалната справедливост на Румъния Лиа-Олгута Василеску. Двамата министри направиха преглед на двустранното сътрудничество в областта на труда и социалната политика и обсъдиха въпроси от взаимен интерес.

На официална церемония след срещата министър Бисер Петков и министър Василеску подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството. В нея министрите на България и Румъния декларират воля и готовност за съвместни действия за обмяна на информация и опит в областта на младежката заетост, трудовата мобилност, политиките за закрила на детето, здравословни и безопасни условия на труд, равенство на половете и борбата с домашното насилие.

Двете страни ще обменят добри практики и мерки срещу недекларирания труд, като сътрудничеството ще включва съвместни проверки между инспекциите по труда на двете държави. Документът предвижда общи действия и между службите по заетостта на България и Румъния, както и обмяна на опит в областта на социалното включване.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular