Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияEК: България да промени правилата си за промишлено замърсяване

EК: България да промени правилата си за промишлено замърсяване

Европейската комисия призовава България да подобри правилата си относно замърсяването, произтичащо от промишлени дейности. Според комисията България не е внедрила правилно всички елементи на Директивата за промишлените емисии (Директива 2010/75 / ЕС) в националното законодателство.

Брюксел припомня, че промишлените дейности оказват значително въздействие върху околната среда и директивата определя правилата, които помагат за предотвратяване или намаляване на емисиите във въздуха, водата и почвата и предотвратяването на образуването на отпадъци. България ще има два месеца да отговори и да предприеме необходимите мерки, в противен случай комисията може да отнесе случая до съда.

Еврокомисията призова страната ни да подобри националните правила за въздействието върху околната среда на публични и частни проекти. През март 2019 година Брюксел изпрати уведомително писмо на София, че не е транспонирана правилно Директивата за оценка на въздействието върху околната среда. Директивата изисква да се включват резултатите от други съществуващи оценки в доклада за оценка на въздействието, което България не гарантира. Страната има два месеца да отговори и да предприеме необходимите мерки, в противен случай комисията може да реши да сезира съда.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular