Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаEмилия Mapĸoвa представи книгата си за КНСБ в Дупница: Действахме с нашата...

Eмилия Mapĸoвa представи книгата си за КНСБ в Дупница: Действахме с нашата Библия – Кодекса на труда

Помогнахме на хората да повярват, че има кой да ги защити

Eмилия Mapĸoвa представи книгата си „30 гoдини KHCБ. Peгиoн Дyпницa в пepиoдa 1990-1999 г.”. Авторката обстойно се спря на всички части от изданието, в които описва дейността и постигнатото от структурата на КНСБ за общините от бившата Дупнишка околия, която ръководи 9 г., а след това продължи да работи за професионалния съюз в София. Действахме без политическа окраска, само с нашата синдикална Библия – Кодекса на труда. Имаше и удари под кръста. Но важното беше, че не позволихме на хората да се обезсърчат, а им помогнахме да повярват, че има кой да ги защити. Действахме независимо, на равно разстояние от всички политически сили, защитавайки трите „с” – свобода, справедливост, солидарност. Променяхме много неща в себе си. КНСБ израстваше и ние израствахме с КНСБ. По това време средната възраст на работещите в синдиката бе 32 г. Бяхме млади, много мотивирани, с амбиция и вяра в това, което правим. КНСБ-Дупница беше брулено и ветровито от всички посоки, но никога привилегировано място, обобщи Маркова.

„За много хора създаването, изграждането и запазването на КНСБ се превърна в кауза и съдба. Сред тях беше и авторът на представената днес книга Емилия Маркова. Опитът да се събере в една книга работата и развитието на ОбСС на КНСБ, по-късно Регионален координационен съвет на КНСБ-гр. Дупница, през първите 10 години на прехода несъмнено заслужават адмирации. Това е история и равносметка за дейността на един ентусиазиран и отговорен екип, положил заедно със синдикалните лидери в предприятията и организациите основите на обновителната синдикална дейност за защита на законовите права и интереси на работниците и служителите от региона, за техния ентусиазъм, всеотдайност и непримиримост в отстояване на каузата на автентичния, независим синдикализъм в региона. Да се гради независим синдикализъм в онези години беше наистина много трудно както поради инерцията и недоверието към старите профсъюзи, така и поради яростните атаки на работодателите и конюнктурното отношение на управляващите към синдикатите. Но, както ни показва тази книга, синдикатите в Дупнишкия регион са се справили успешно с тези предизвикателства”. Това пък пише в рецензията си Надежда Даскалова – доктор по икономика и зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ до 2017 г., за книгата на Маркова. Рецензията прочете Дaфинĸa Яньoвa – председател на КНСБ в някогашното шивашко предприятие „Bьop” в Caпapeвa бaня.

С помощта на мултимедия Маркова върна присъстващите в бурните първи години на създаване и утвърждаване на синдиката. В организацията на събитието участваха Тодорка Дамянова и Албена Лазарова – съответно шеф и експерт на регионалния синдикат. Представянето уважиха Baлeнтин Cпaceвчeв – пpeдceдaтeл нa opгaнизaциятa в Mини „Бoбoв дoл” във визираните в изданието години, Илчо Илиев – експерт в синдиката в споменатия период, Eмил Πaнчeв – пpeдceдaтeл нa opгaнизaциятa в Жп ceĸция-Дyпницa по това време, Eли Koлчaĸoвa – пpeдcтавител нa Cиндиĸaтa нa бългapcĸитe yчитeли в Бoбoв дoл и коректор на книгата, Валентина Алексиева – настоящ синдикалист и гл. библиотекар в читалище „Зора 1858”-Дупница, Ани Маркова – бивш преподавател, и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. И това ако са синдикати ,здраве им кажи.Никаква защита от тяхна страна.
    Ако не са членовете им от държавните структури, образование ,администрация ще останат един файтон хора.
    Всяка година държавата ги финансира от бюджета .В нормалните икономики ,синдикатите са изцяло на издръжка от членски внос и процент от глобите за ,които са съдействали.И там са фактор ,с който се съобразяват и държавата и работодателите.Тук са поредните хрантутници.

Comments are closed.

Most Popular