В Банско подкрепиха инициативата за даряване на кръвна плазма

Ръководството на община Банско подкрепя инициативата за даряване на кръв от преболедували Covid-19 за извличане на реконвалесцентна плазма. Общината апелира: „Нека се обединим в името на човешкия живот”. В съобщението се уточняват условията, на които трябва да отговарят дарителите, за да могат да помогнат с кръвта си на онези наши сънародници, които се борят за здравето и живота си. „Мащабите и характерът на заболяването налагат единни действия на цялото общество.  Преодоляването на това тежко изпитание изисква съпричастност и отговорно поведение както на институциите, така и лично от всеки, който може да помогне. Затова ние подкрепяме инициативата за даряване на реконвалесцентна плазма до отпадане на необходимостта”, заяви кметът Иван Кадев.

В началото на м. декември инициаторите Цветана Цървишка и Александър Пенчев лансираха идеята за откриване на временен пункт за даряване на реконвалесцентна плазма в отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ-Благоевград до отпадане на необходимостта. Идеята срещна подкрепа от Областната управа в Благоевград, общинските ръководства в Югозападна България, както и от неправителствени организации.

В резултат на създадената организация, отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ – Благоевград приема кръводарители за реконвалесцентна плазма всеки понеделник и четвъртък от 7,30 до 12,30 часа. При наличие на повече от трима желаещи извън посочените дни те ще бъдат приемани с предварително уговорен час. Всеки желаещ може да се свърже на телефони: 073/ 82 92 399 и  073/ 82 92 358. Изискванията към дарителите са: положителен  PCR тест, от който са минали най-малко 40 дни, здрави хора между 18 и 65 години, които да не са приемали никакви медикаменти през последните 48 часа преди кръводаряването, включително лекарства за придружаващи заболявания като високо кръвно налягане.