Единствената жителка на Цървен дол – 87-год. баба Верка, стяга куфарите за екскурзия до Йордания, дъщеря й Бойка Велинова: Нямаше вода и се наложи да мъкне кофи на цял километър

Баба Верка

87-годишната баба Верка, която е единственият жител на кюстендилското село Цървен дол, стяга куфарите за екскурзия в Йордания. Пътешествието се подготвя от нейни близки и роднини. „Искаме да стигнем до древния град, издълбан в скалите – Петра. Разположен е в естествено укрепената планинска Долина на Мойсей“, споделя дъщеря й Бойка Велинова.

В момента баба Верка си живее в Цървен дол. През лятото тя не е съвсем сама, защото през този сезон много столичани идват в селото. „Лошото е, че нямаха вода, та майка ми се наложи да носи кофите от почти километър разстояние. За поливане на градината има вода, но майка нямаше за пиене, че дори и за готвене. Малко се беше изнервила, но сега мисля, че нещата вече се нормализираха“, казва още Бойка.

Баба Верка е голяма пътешественичка. На 87 години тя се качи на самолет и стигна до Глазгоу и Единбург, Шотландия. Там дори се снима в музея на мините, дадоха й и каска, защото дълги години е била миньор. Баба Верка е жена с трудно детство, учила, както казва, до четвърто отделение. После напуснала училище, за да се грижи за останалите си петима братя и сестри.