Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионКюстендилЕкскурзианти от Кюстендил обиколиха Родопите за 5 дни, облякоха 100-годишните носии на...

Екскурзианти от Кюстендил обиколиха Родопите за 5 дни, облякоха 100-годишните носии на леля Стефка, Силвия Михова: Измихме се в лечебно аязмо, признато от Ванга

  • Наталия Каменова: Въздухът, настроението, мисленето ни сред природата се променят

 

Кюстендилски туристи обиколиха скоростно за пет дни най- красивите кътчета на Родопите. В ролята на фотограф за групата влезе Наталия Каменова, която не се уплаши от дъжда и лошото време. „В мъглата снимките са най-хубави!“, възкликна тя.

В излета този път бе и шефът на отделението по реанимация д-р Арабаджиев, на третия ред.
Кюстендилци облякоха народните носии от Родопите на леля Стефка.

Трийсетината души, водени от най-ентусиазираната Силвия Михова, обиколиха на един дъх с. Ситово, с. Лилково, хижа „Персенк”, връх „Малък Персенк”, хижа „Скалните мостове”, Чудните мостове, хижа „Кабата”, връх Цирикова черква, скален феномен Костен камък, водопада Скакалото, с. Орехово, водопад Сливодолското падало и Бачковския манастир. „За село Ситово каквото и да се каже, все ще е малко. То е скрило в себе си легенди и хилядолетни тайни, които до ден днешен остават неразкрити. Едва на 30 км от град Пловдив, а вече всичко наоколо е различно – въздухът, настроението, мисленето ни“, сподели Наталия Каменова. „За лечебното аязмо, намиращо се на най-високата точка на село Ситово, близо до последните къщи, местните хора ни разказаха, че самата баба Ванга е пращала стотици страдащи хора, за да се излекуват тук. Според различни изследвания на водата се доказва, че лекува кожни проблеми, тъй като е с по-висока радиоактивност и е много чиста и пивка. Ако искаш да поемеш от мъдростта на едно място, трябва да се окъпеш във водите му и да преспиш там“, споделя и Силвия Михова. Туристите не пропуснаха възможността да запалят свещичка в каменната църква „Свети Архангел“, чийто градеж е започнал през лятото на 1858 г. „Освен красивата природа едно от основните предимства на планината са нейните хора. Винаги готови да ти помогнат в труден момент, да те упътят и да те посрещнат не като гост, а като приятел. В това се убедихме след сърдечното ни посрещане в село Орехово. Леля Стефка от къща за гости ни предостави родопски носии. Те са на поне 100 години. А ние отново си носехме гайдата, превърнала се в наша запазена марка. За последния ден си бяхме оставили да посетим Сливодолското падало – най-високия водопад в Родопите. Водопадът се намира в резерват „Червената стена“ и до него се стига по приятна горска пътечка по течението на река Сливов дол“, разказаха туристите, омагьосани от гледките, с които са се докоснали.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular