ЕС не откликна на призивите на Нетаняху да последва примера на САЩ за Ерусалим

 

На първо посещение в Брюксел от 22 години насам министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова държавите в ЕС да последват примера на САЩ и също да признаят Ерусалим за столица на страната. Върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви обаче, че ЕС остава на позицията си за постигане на международен консенсус по въпроса.

“Известна ви е позицията на ЕС. Смятаме, че единственото реалистично решение на конфликта между Израел и Палестина е в съществуването на две държави, със столица – и на Израел, и на Палестина – Ерусалим, по линията от 1967. Това е нашата консолидирана позиция”, каза Могерини пред журналисти преди срещата си с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Брюксел.
“Надяваме се, че страните ще могат да започнат значими преки преговори с подкрепата на международната общност”, заяви Могерини.

“Целта на ЕС е възобновяване на близкоизточния процес. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за постигане на мир е принципът на двете държави, които имат обща столица – Ерусалим”, каза Могерини.

Тя подчерта, че страните от ЕС в близко бъдеще не планират преместване на посолствата си в Ерусалим. За пореден път Могерини предупреди за възможна ескалация на насилието, по-специално около светите места.

Могерини каза още, че през януари смята да обсъди ситуацията в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.
По-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази очакването повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

По неговите думи Ерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ там не е заплаха за мира, а възможност за постигането на мир.

Предстои ново американско мирно предложение, очаквам да го видим, добави Нетаняху. Време е палестинците да признаят Израел със столица Ерусалим, посочи той.