Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятFacebook опипва почвата в Китай чрез тайно приложение

Facebook опипва почвата в Китай чрез тайно приложение

 

Социалната мрежа Facebook и голяма част от мобилните ѝ приложения са забранени в Китай от години. За да промени това, главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг се срещна с китайски политици, чете пропагандата на тамошната Комунистическа партия и започна да учи езика мандарин и да го говори публично.

Сега Facebook е предприела различен път за влизане в Китай: разреши пускането на ново приложение, което обаче не носи името на компанията, пише The New York Times.

Източник, който е запознат с плановете на социалната мрежа, разказва, че Facebook още през май е одобрила пускането в Китай на приложение за споделяне на снимки, наречено „Цветни балони“ (Colorful Balloons). Събеседникът на американския вестник обаче иска да остане анонимен, тъй като политическото естество на предоставената информация.

Приложението, за което не се знаеше по-рано, има сходен дизайн, функции и усещане като приложението „Моменти“ (Moments) на Facebook. „Цветни балони“ обаче е представено чрез отделна китайска компания, без никакъв намек, че социалната мрежа, базирана в Менло Парк, по някакъв начин е свързана с приложението.

Потайното и анонимно пускане в Китай на приложение, разработено от голяма чуждестранна технологична компания, е безпрецедентен ход. Той показва отчаянието и неудовлетвореността на световните компании, които опитват да проникнат на най-големия онлайн пазар в света. Ходът също така подчертава разстоянието, което компаниите са готови да изминат, както и все по-голямото им приемане на идеята, че стандартите в Китай са различни от тези в останалите държави.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular