Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългария ГЕРБ: Защо НС да прехвърля на Радев права, които няма?

 ГЕРБ: Защо НС да прехвърля на Радев права, които няма?

България ще успее да се справи много добре с европредседателството, нямайте никакво съмнение, увери председателят на парламента Димитър Главчев

 

Водим активни разговори за създаване на Съвет по законодателство и сме в доста напреднала фаза, съобщи вчера председателят на парламента Димитър Главчев. По думите му преговорите се водят с водещи юристи, които предварително да дават оценка. Конституционният съд се произнася по готови актове и малко се губи предварителната оценка, отбеляза Главчев. Той припомни, че такъв съвет е имало още по времето, когато председател на парламента е бил Огнян Герджиков, а след това и Михаил Миков.

За предложения в събота от БСП алтернативен законопроект за създаване на специализиран орган за борба срещу корупцията председателят на НС заяви: ГЕРБ няма да направят компромис с това законът да не бъде работещ и той да не бъде в съзвучие с исканията на гражданите.

“Ние предлагаме независим орган, който да се избира от НС, а БСП – от президента. При нашия вариант председателят на комисията ще бъде подконторолен на депутатите”, каза Главчев.

“Държавният глава няма такива правомощия по Конституция”, поясни още той. Защо НС да прехвърля отговорности на президента, които няма? Това ми прилича на бягане от отговорност”, коментира Главчев.

Председателят на парламента подчерта, че приоритет на управляващите ще е продължаването на съдебната реформа. Още на 7 септември ще има изслушване на кандидатите за Висшия съдебен съвет, отбеляза той, като подчерта, че процедурата е изключително прозрачна.

България ще успее да се справи много добре с европредседателството, нямайте никакво съмнение, увери Димитър Главчев. По думите му е рядък шанс европейската политика да е с център София и България.

Първото заседание на парламента премина учудващо спокойно и очаквам така да продължи, каза още Димитър Главчев в коментар на откриването на сесията на ръководения от него орган на 1 септември. По отношение на критиките от страна на БСП, че парламентът работи бавно, той  посочи, че това са политически прийоми. По-важно е законопроектите да се превръщат в закони, отбеляза Главчев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular