Горя къщата на животновъда Росен от Гиздова махала в Дупница, овъглени са 100 кв.м покрив, фураж и мебели

Митко (вляво) обясни, че собственикът на къщата Росен е добър човек

Хората не живеят тук, отглеждат си животните в тази къща, може би пожарът е умишлен, казаха съседи

 

Поредна къща се запали в Гиздова махала в Дупница. В сряда вечерта е пламнала къщата на Росен Т. на ул. „Отец Полихроний”, в края на ромската махала.

Огънят е унищожил покрива, мебели, сено

В сградата не е имало хора, тъй като собственикът и семейството му живеели на друго място. На злополучното място отглеждали животни. Имат прасета, кози, в двора се разхождат и 2 кучета. Чуха се твърдения, че пожарът е умишлен, което не бе потвърдено от полицията. Огънят е унищожил 100 кв.м покривна конструкция, 60 бали фураж, мебели.

Съседите избягваха да говорят за пожара

„Пожарът е потушен от 2 екипа на РСПБЗН – Дупница, няма пострадали хора. Сигналът за пожара е постъпил в 23.22 ч. снощи. Причините за възникването на пожара се изясняват от РУ – Дупница. Няма данни за умисъл”, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Кюстендил.

Вчера собствениците на опожарената сграда не бяха там. Росен работел по програмата за временна заетост на общината.

Къщата, в която е пламнал пожарът

„Не знаем от какво е станал пожарът. Росен е българин, женен за ромка. Имат и деца. Той работи на сметището. Друго не мога да кажа”, сподели комшия на потърпевшите. „Нищо не знаем ние. Разбрах, че е имало пожар, но това е било късно вечерта. Росен и семейството му не живеят в тази къща. Живеят в жк „Бистрица”, а тука гледат животни. Росен е добър човек, на никого лошо не е направил”, каза във връзка със случилото се един от живеещите на същата улица, представил се като Митко. „Съседите, които са по-нагоре, са помагали за гасенето. Тука хората си помагат. Росен го знам. Те не стоят тука и не са пострадали, ама за пожара разбрах чак сутринта”, лаконичен бе друг от комшиите, който настоя да остане анонимен.

Пожарите в най-голямата ромска махала в Дупница са едно от бедствията, често сполетяващи живеещите там в крайна мизерия. Преди 4-5 месеца пожар изпепели част от дома и покъщнината на самотна майка с деца, а само преди дни при пожар в жилище в гетото загина 4-годишно дете.

По данни на полицията в сряда срещу четвъртък екипи на РСПБЗН са гасили 3 пожара, 2 от които са нанесли щети.

В 1.00 ч. през нощта е постъпил сигнал за пожар в лек автомобил „Волво“, паркиран на ул. „Раковски“ в Кюстендил. Унищожени са част от двигателния отсек, част от арматурно табло и 2 стъкла. Пожарът е угасен от екип на РСПБЗН – Кюстендил. Причините за възникването на пожара се изясняват от РУ – Кюстендил.