Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградГръцката фирма с отнет лиценз „Лийв Табако А. Михайлидис” дължи над 2,5...

Гръцката фирма с отнет лиценз „Лийв Табако А. Михайлидис” дължи над 2,5 млн. лв. на 500 земеделци, Карамфил Русев от Долно Осеново: Парите няма да ги видим, няма и кой да ни помогне

В симитлийското село тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7,50 лв.

Некоректна гръцка фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“, чийто лиценз бе отнет в решение на Областната дирекция по “Земеделие” в Благоевград, дължи над 2,5 млн. лв. български тютюнопроизводители. Фирмата вече няма право да изкупува тютюн у нас. През 2016 година компанията взе голяма част от реколтата, но не се разплати с хората. Измина повече от година, а много от тях не са получили нито лев по сметките си. По данни на Националната асоциация на тюнопроизводителите гръцката фирма дължи над 2 и половина милиона лева на близо 500 земеделци. След като не успя да погаси и дълговете си към банките, фирмата обяви фалит, а много от тютюнопроизводителите загубиха напълно надежда, че някога ще получат пари.

Карамфил Русев

Председателят на земеделската кооперация в симитлийското село Долно Осеново Димитър Сегменов заяви: “Никой оттам не ми се обажда. Щом видят номера на мен или на кмета, не вдигат. Никой не се обажда абсолютно отникъде”. Карамфил Русев, тютюнопроизводител: “Нема и да ги дадат. Хората вече се отказаха… Нема и кой да им помогне, никой не го интересува нищо.”, каза той пред БНТ. От сдружението на производителите на ориенталски тютюн обясниха, че най-голямата цигарена компания у нас е поела ангажимент да изплаща дължимите суми на производителите, след като фалиралата гръцка фирма е предала тютюна си на компанията. Плащанията ще стават поетапно, но кога точно, не е ясно.

Междувременно тазгодишната изкупна кампания на тютюна е в разгара си, а производителите отново се оплакват от ниски цени. Заради малкото количество и отличното качество на суровината фирмите обещаваха между 8 и 10 лева за килограм. В Долно Осеново обаче тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7 лева и петдесет стотинки. Христо Иванов, тютюнопроизводител: “Много, много отдавна гледам тютюн, но файда няма. Това е мафия”. Заради ниските цени и несигурната изкупна кампания половината от производителите в селото са се отказали от този тежък поминък. Според кмета Бисер Сегменов догодина броят им ще намалее още.

RELATED ARTICLES

Most Popular