Хирургът на патриарх Неофит – д-р Станю Янков от Ихтиман, баща на трима лекари, отличен с почетен знак на БЛС

 

75-годишният управител на амбулатория за специализирана извънболнична помощ продължава да работи, признава: Докато още съм жив, искам да давам на хората

 

Хирургът д-р Станю Янков от Ихтиман получи отличие на конкурса на Българския лекарски съюз. Той получи почетния знак на БЛС на официална церемония в столичен хотел, когато бяха наградени още 22-ма лекари. Д-р Станю Янков е хирург в МБАЛ – Ихтиман и управител на амбулатория за специализирана извънболнична помощ по хирургия в града. Извършил е хиляди операции. Спасил е стотици. Оперирал е патриарх Неофит. Скромен е. На 75 е, но продължава да работи. А защо, той обяснява простичко: “Докато още съм жив, искам да давам на хората”.

Д-р Станю Янков е спасил стотици човешки животи, уточниха от община Ихтиман. Той е баща на д-р Георги Янков – коремен и гръден хирург, асистент в Белодробна болница „Св. София” – София; д-р Димитър Янков – завеждащ хирургично отделение в МБАЛ – Ихтиман, и д-р Стефка Янкова – Цочева – педиатър в Клиниката по нефрология и хемодиализа към СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев” – София, асистент към Медицински университет – София.
„Честита награда, д-р Янков! Бъдете здрав и все така отдаден още дълги години на избраното от Вас хуманно поприще!”, казаха още от общината.

Любомир Паунов от Ихтиман коментира новината: „Д-р Янков е един от най-заслужилите лекари в Ихтиманския район. Не зная дали има някой, който да не е бил негов пациент през дългата му лекарска практика в ихтиманската болница. За грижите, които е полагал, и за професионалната помощ всички го уважават и от сърце му благодарят. Честита награда! Да е жив и здрав!”