Художникът Янко Петров показва тайните на грънчарството на „Мелнишки дни на Възрожденската култура“

  • Община Сандански осигурява автобус за събитието

Мелник ще бъде домакин на „Мелнишки дни на Възрожденската култура“ на 1 е 2 юли. Целта на събитието, което ще обедини традиция, бит и култура, е да покаже занаятите в селата от Мелнишка и Свети Врачка околия и да запознае туристите с малко познатата, но изключително интересна история на най-малкия град в България. Събота и неделя, под звуците на групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Катунци и Левуново, всеки ще може да се докосне до стари, позабравени занаяти, изхранили поколения българи.

Един от най-древните занаяти – грънчарство ще бъде показан от художника и реставратор Янко Петров, който от години се занимава с възстановка на техниките за изработка на автентична българска керамика.

Няколко занаятчии – приложници – Борислав Божинов и Сдружение „Зографи“ ще представят дърворезба и дървопластика с изложба в Църквата „Успение Богородично“, а Иван Станоев и Иван Божкилов ще разкрият част от тайните на занаята на чаршията.

Занаятът, свързан с православното християнство – иконопис ще бъде представен от няколко местни приложници, сред които Катерина Димитрова – Ликин, Гергана Божинова – Ликин и Сдружение „Зографи“. Всички те ще запознаят посетителите с особеностите на Мелнишката иконописна школа, част от Мелнишкото художествено средище.

Други занаяти, които ще бъдат представени са: стъклопис от Любомир Димитров, кожарство от Стоян Божкилов, плъстене на вълна, везбарство, тъкачество, килимарство.

Обичаите седянка, Еньовден, приготвяне на традиционни български ястия като качамак, баници и  обредни хлябове също ще бъдат част от „Мелнишки дни на Възрожденската култура“.

Събитието се организира от община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“ – Мелник и Археологически музей – Сандански и Филиал Музей за историята на град Мелник.

За всички желаещи да посетят гр. Мелник, община Сандански осигурява автобус, който ще тръгне на 1 юли /събота/, 09:30 ч. пред сградата на община Сандански.