Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилИлияна Симеонова от Кюстендил спечели 350 лв. с идея за спасяване на...

Илияна Симеонова от Кюстендил спечели 350 лв. с идея за спасяване на бездомните кучета, иска да се поставят машинки за рециклиране 

 

Победителката в по-малката възрастова група Василена Хранова: Ученическите униформи са потискащи, всеки ученик трябва да има собствен стил

 

Десетокласничката Илияна Симеонова от Кюстендил спечели първо място и 350 лв. от теста за общински стипендии с екстравагантна идея за справяне с бездомните кучета. „Участвах в теста заради емоцията и предизвикателството да придобия опит.

Василена Хранова (втората от ляво, до нея е майка й)

Осъзнавам, че проблемът с бездомните кучета е голям, затова предлагам в Кюстендил да се внедри европейски опит с поставянето на машини за рециклиране, от които излиза храна за кучета“, сподели Илияна, която е възпитаничка на Езикова гимназия „Доктор Петър Берон“.

Божидара Начева също получи награда

Победителката в малката възрастова група Василена Хранова пък акцентира върху ученическите униформи. „Според мен те са потискащи. Аз уча в ПМГ, където сме с униформи и искам те да се премахнат. Смятам, че всеки ученик трябва да има собствен стил“, заяви Василена. „Явих се за първи път, тъй като съм в осми клас. Дори не съм се подготвяла предварително, просто ми беше любопитно“, допълни момичето.

Заслужени аплодисменти

В салона на Килийното училище в Кюстендил 26 ученици, участници в общинския тест за стипендии, получиха парични награди, като те са разделени в две възрастови групи – 8. и 9. и 10. и 11. клас. „И в двете групи има победители, като във втората момичето има с една тока повече, което не омаловажава резултатите на участника от първата. При максимален брой точки 36 момичето от втората група – Илияна Симеонова, е с 34, а Василена Хранова от малката е с 33. Общият размер на връчените парични печалби е 3200 лева“, коментира образователната шефка инж. Нели Петкова.
Преди награждаването тя обяви критериите за оценка на казуса и есето. Това са автентичност, автономност, аргументираност и креативност.
„Представянето на учениците е отлично, защото няма деца, постигнали по-малко от 21 точки. Участниците в теста за стипендии са млади хора, хора със собствена позиция, хора необременени и с чисто съзнание, които дадоха много рационални предложения“, заяви Нели Петкова.

RELATED ARTICLES

Most Popular