Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятИздирват имам, замесен в атентатите в Испания

Издирват имам, замесен в атентатите в Испания

Касапите от Испания искали да отворят портите на ада за мирните хора, готвели “един или няколко атентата” в Барселона със 120 газови бутилки

 

Изчезнал имам в Испания е смятан за ключова фигура при атентатите в Барселона.

Предполага се, че имам, чийто дом е претърсен като част от разследването на двете смъртоносни атаки с превозни средства в Испания, е радикализиращата сила зад клетката от младежи.

Подозира се също, че той е загинал при експлозия, свързана с нападенията. Това съобщи полицейски служител.

Полицаят е пожелал анонимност, за да разкрие подробности по новите подозрения около имама Абделбаки Ес Сати. Служители на неговата бивша джамия в северния град Рипол, който той напуснал внезапно през юни, осъдиха атаките в Барселона и съседния морски курорт Камбрилс.

При двете нападения с превозни средства в Испания загинаха 14 души и бяха ранени над 120.

Ръководителят на джамията Али Ясине разказа, че не е виждал Ес Сати, откакто той му споделил, че иска да се върне в Мароко за три месеца. По думите на полицейския източник Ес Сати вероятно е загинал в сряда при взрива, разрушил къща южно от Барселона.

Крал Фелипе Шести и съпругата му кралица Летизиа утешиха пострадалите.

При двете нападения с превозни средства в Испания загинаха 14 души и бяха ранени над 120. Всички възможни заподозрени, чиито имена се появиха досега, са от Рипол.

Терористичната клетка, отговорна за атентатите в Испания, е подготвяла “един или няколко атентата” в Барселона със 120 газови бутилки, намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, съобщи полицията. “Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона”, каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от „Франс прес”. Сред известните на полицията терористи на свобода остава само Юнес Абуякуб. Майка му използва медиите, за да го призове да се предаде. „Нека да отиде в полицията, нека се предаде. По-добре да отиде в затвора, отколкото да умре“, заяви тя по време на мюсюлмански протест срещу тероризма в градчето Рипол, разположено северно от Барселона. През последните дни се лансира версията, че взрив във „фабриката за бомби” на джихадистите ги е отказал от по-голям атентат и затова са прибегнали до атаката на пешеходна зона с товарен автомобил, при която загинаха 13 души. Повечето от заподозрените бяха ликвидирани при опит за втора атака или са в ареста.

Междувременно се разбра, че 7-годишното момченце Джулиан Кадман, което изчезна в Барселона в деня на терористичното нападение, беше открито живо в болница. Това предадоха световните агенции, цитирани от Нова тв.

Момченцето беше сред издирваните лица, след като по време на атаката се отделило от майка си. Тя е сред сериозно пострадалите, но състоянието й е стабилно.

Бащата, който живее в Лондон, вече е в Барселона, но не се съобщава дали се е събрал със сина си. Джулиан бе отделен от майка си след нападението на булеварда „Ла Рамбла“, а семейството му се обърна с призиви да се помогне за намирането му.

Крал Фелипе Шести и съпругата му кралица Летизиа утешиха пострадалите от терористичната атака в Барселона.

Кралят и кралицата разтрепериха ръцете си с лекари и медицински сестри в болницата „Мар де Барселона“ и разговаряха с някои от 130-те души, които бяха ранени при зверското нападение в четвъртък на булевард „Лас Рамблас”, където загинаха 14 души.

Кралското семейство обяви страната в траур, а в събота имаше минута мълчание на площад „Каталуня”, близо до мястото на нападението.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular