Освободиха сина на Анка Гольовката – мартин, откъснал ухото на кюстендилец

Калин Баталски – съдия Окръжен съд – Кюстендил

Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Калин Баталски освободи под парична гаранция сина на Анка Гольовката, 35 -годишния Мартин Игов. Младият мъж попадна в ареста, след като в района на магазин „Фантастико“ откъсна ухото е преби с дървена бухалка 48- годишен кюстендилец. От тежките удари на Гольовеца, мъжът получи фрактура на черепа и бе настанен в болнично заведение в града.

Районната прокуратура поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която обаче съдът отхвърли. Причината е в липсата на извършено съдебно-медицинско освидетелстване на пострадалото лице, от което да се направи също такова обосновано предположение относно характера и степента на причиненото нараняване. Не може да се направи обосновано предположение, че Мартин Игов е извършил именно престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Липсват категорични доказателства, че причинената телесна повреда е средна каквото е повдигнатото му обвинение, тъй като от приложените медицински документи не става ясно. По делото липсват доказателства, от които може да се направи извод за наличие на опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Той има постоянен адрес и, макар и да не работи, има малолетно дете, за което трябва да се грижи. Според досието обаче Мартин Игов е осъждан през 2008 година. Окръжните магистрати възприемат и извода че от анализа на събраните в досъдебното производство доказателства се установява, че Игов не е правил опит да се укрива или по някакъв друг начин да осуети наказателното му преследване. След като е установил, че следва да се яви в ОД на МВР, го е сторил сам.

Според версията, по която работи разследването е, че до побоя се стига заради неуредени финансови взаимоотношения между двамата. Предполага се, че 48 -годишният мъж дължал пари на Гольовеца.

Даниела Митова