Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятКаталунски град пръв обяви независимост, Пучдемон отмени официалното си изявление

Каталунски град пръв обяви независимост, Пучдемон отмени официалното си изявление

 

 Привърженици на независимостта призоваха жителите на каталунските градове и села на Каталуния да обявят подкрепата си за независимост от Испания

Властите на каталунския град Белпуч вчера провъзгласиха “независимост на Каталунската република”, съобщиха местни медии.

“Белпуч стана първият в страната град, където е провъзгласена независимост”, съобщи каталунската телевизия 324, цитирана от ТАСС.

“Независимостта на Каталунската република” в Белпуч беше оповестена след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния. Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията “Да излезем на балконите”, организирана от привърженици на независимостта на Каталуния.

Активистите призовават жителите на каталунските градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания.

“Да провъзгласим републиката от град на град” – така звучи основният им лозунг. След Белпуч аналогични акции се състояха предната вечер и в други градове на Каталуния.

„Испания не ни оставя друга възможност, освен да обявим република“, каза вчера заместник-премиерът на каталунското регионално правителство Ориол Жункерас.

Снощи в Барселона каталунският парламент трябваше да се събере на пленарно заседание, на което да говори каталунският лидер Карлес Пучдемон. Възможно бе на това заседание да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври, отбеляза ТАСС. Вчера следобад обаче регионалният лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, след първоначално отлагане от един час, отмени официалното изявление, предава AFP.

В кратко изявление говорител на правителството в Барселона съобщи, че речта е „отменена“, но все още няма яснота дали Пучдемон ще я изнесе по-късно. Не са уточнени и причините за взетото решение.

 

снимки

  1. ”Република сега” – това пише на плакат, който привърженичка на независимостта на Каталуния държи на протест в Барселона

 

  1. Карлес Пучдемон, след първоначално отлагане от един час, отмени официалното изявление

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular