Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиKawasaki ще предлага само електрически мотоциклети от 2035-а

Kawasaki ще предлага само електрически мотоциклети от 2035-а

От 2035 г. всички мотоциклети Kawasaki ще бъдат на ток. Тази новина вероятно ще разбуни духовете сред много фенове на японската марка. В края на краищата големият производител на байкове, известен с ултрабързите „пистарки“ със зелени акценти от семейството Ninja, както и с мощни модели с компресор като Z H2, е легенда по целия свят.
Разбирайки за този амбициозен план, някои инженери от Kawasaki вероятно са започнали да си скубят косите. Защото към момента Зелените все още не разполагат с нито един електромотор в гамата си. В интерес на истината има електрическа Ninja с ръчна трансмисия – в лицето на EV Endeavor, която обаче е само прототип. Според спекулациите тази концепция ще бъде с ДНК-то на Ninja 400. Електрическата Kawa разполага едва с 27 к.с. и следователно може да бъде приета по-скоро за упражнение на екипа по разработка.
Хибридни мотоциклети и водородно задвижване
Но нека започнем от самото начало. Първото нещо в плановете на Kawasaki е електрификацията. Това означава, че в бъдеще ще има както електрически мотоциклети на батерия, така и такива с хибридно задвижване. В гамата на марката трябва да бъдат включени 10 хибридни или електрически мотоциклета до 2025 г. Вече има Kawasaki Z 650 Ninja с допълнителен електромотор на скоростната кутия. Това се вписва в патента за мек хибрид, информация за който изтече преди време.
Вероятно като междинен вариант Kawasaki разработва двигател с компресор, използващ водород като гориво. Този двигател работи с директно впръскване в горивната камера, което е новост за мотоциклет. Подобен тип агрегат би намалил сериозно CO2 емисиите на японците, но само ако водородът бъде генериран изцяло посредством възобновяема енергия.
Преход към електрически мотоциклети само в индустриализираните страни
Дългосрочният план на Kawasaki до 2035 г. предвижда преминаване към електрифицирани мотоциклети на високотехнологичните пазари в Северна Америка, Европа и в азиатските страни като родината на Kawasaki Япония. За страни и региони с по-слабо развита инфраструктура Kawasaki си запазва правото да продължи да предлага мотоциклети на двигатели с вътрешно горене и след 2035 г.
Конвенционалните задвижвания също ще бъдат развивани до 2025 г. Всяка година ще бъдат лансирани средно по 16 нови двуколесни модела. Също така Kawasaki иска да навакса с офроуд машините на четири колела и с нови задвижващи агрегати заедно със своя тайвански партньор Kymco, както и да напредне в областта на бордовата електроника./ autobild.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular