Monday, July 22, 2024
HomeРегионБанскоКметът Икономов и консул Пол Кларк на среща в Банско: Отчетен е...

Кметът Икономов и консул Пол Кларк на среща в Банско: Отчетен е ръст от 30% на британските туристи, инцидентите с траен спад

 

Трайно зеселили се англичани помагат на социално слаби банскалии, каза още градоначалникът

Ръст от 30% на британските туристи в Банско е отбелязан през изминалия туристическия сезон, стана ясно по време на работна среща в Банско, проведена по инициатива на Британското посолство в България.

Домакин на срещата бе кметът Георги Икономов, участваха британският консул в страната – Пол Кларк, вицеконсулът Теодора Манева, директорът на Областната дирекция на МВР – комисар Николай Хаджиев, началникът на местното полицейско управление Иван Попов, представителите на основните туроператори, работещи на британския туристически пазар, маркетинговият директор на концесионера на ски зона Банско – Иван Обрейков, консулските представители в Банско – Джон Сътън и Джеймс Хюс, и Малин Бистрин – председател на Туристическа асоциация – Банско, и съветник на министъра на туризма.

Обсъдени бяха тенденциите и рисковете, които британските туристи срещат по време на престоя си в курорта. Стана ясно, че инцидентите с тях в курорта намаляват всяка година поради адекватното отношение на туристическия бранш, туристическите агенции и полицейските служби.

Кларк сподели основните задачи, които консулството си поставя в работата си с британските туристи, най-вече по отношение на превенцията и сигурността им в ски центъра. „За нас е важна обратната връзка от страна на Британско консулство и туристическите компании. Всякакви предложения и идеи, които биха могли да подобрят нашата работа и комфорта на туристите, ще бъдат възприети. И както казах преди дни, по време на срещата си с представителите на органите на реда от България, Гърция и Румъния, темата „Сигурност” е приоритетна. Също така бих искал да благодаря на английската общност, която трайно се засели да живее тук, за желанието им да се интегрират. Английските граждани в Банско са изключително добронамерени към хората в неравностойно положение. С техни средства непрекъснато се подобряват части от бита на социално слабите представители в нашата община“, сподели Икономов по време да дискусията. Представителите на туристическите агенции получиха информация от първа ръка от ръководителите на МВР, че засилено полицейско присъствие ще има в района на ски зона Банско, с оглед на терористичните рискове.

Банско се продава добре на британския пазар, пък бе обратната връзка, която се даде от страна на туроператорите. Както за миналия сезон, така и за настоящия се регистрира ръст в продажбите на туристически пакети във Великобритания. Британците са втори по брой посещения в Банско след родните туристи.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular