Кметът Илиев награди културни дейци в Ихтиман, основоположникът на самбото Иван Докторов стана почетен гражданин

 

Духов оркестър с патриотични песни пред Народно читалище „Слънце – 1879” даде тон на честванията на Деня на будителите в Ихтиман. Кметът Калоян Илиев приветства гражданите с празника. ОбС шефът Николай Начев прочете решението за получаване на званието „почетен гражданин на град Ихтиман”, с което се награждава Иван Докторов. Той е носител на високи държавни и международни отличия, като състезател, заслужил майстор на спорта, заслужил треньор и международен съдия по самбо. Участвал е в множество световни и европейски първенства – в Рига, Техеран, Мадрид, Минск. През 1976 г. в Санкт Петербург става европейски шампион в категорията над 100 кг.

Иван Докторов полага основите на самбото в гр. Ихтиман, където е щатен треньор от 1978 г. до 1987 г. И до днес той продължава да развива самбото в този край и да раздава своите знания и опит на деца и младежи. Със своя силен спортен дух печели световната титла по самбо за майстори ветерани през 2016 г. в Хърватия и през 2017 г. в Гърция.
Зам.-кметът Даниела Митева обяви наградените културни дейци за постигнатите от тях през годината творчески успехи. Кметът Илиев връчи наградите на вокалната група за автентичен фолклор в с. Живково, танцов състав „Средногорски полъх”, певческата група за автентичен фолклор в гр. Ихтиман, танцов състав „Вакарелче” – с. Вакарел, вокална група „Солей”, танцов ансамбъл „Слънце”.