Friday, May 3, 2024
HomeРегионСанданскиКметът Котев окичи с цветя чудотворната икона на св. Богородица за литийното...

Кметът Котев окичи с цветя чудотворната икона на св. Богородица за литийното шествие в Сандански

Великденска света литургия събра трима митрополити на Роженския манастир – Данаил, Григорий и неврокопския Серафим

 

Чудотворната икона на света Богородица „Св. Пояс“ бе посрещната в Сандански от кмета Кирил Котев. Курортният град отбелязва своя празник на Светли четвъртък.

Великденска света литургия на Роженския манастир

Утвърдена традиция е в навечерието на празника – Светла сряда, в града да бъде посрещната чудотворната икона на света Богородица „Св. Пояс“, която пристига от църквата „Св. Антоний“ в град Мелник.

На Роженския манастир

Много са чудесата и засвидетелстваната помощ, която иконата дарявала. С венец от цветя тя бе посрещната и окичена от кмета на община Сандански Кирил Котев пред сградата на община Сандански.

Църковният хор от град Гоце Делчев

С литийно шествие през главната улица за освещаване на града и за благоденствието на всички жители, начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, иконата на света Богородица бе съпроводена до манастира „Св. св. Козма и Дамян“, където ще се извърши Пасхална вечерня.

След водосвета миряните бяха поканени на обяд в манастирската трапезария.

Великденска света литургия на Роженския манастир се отслужи за първи път от тримата митрополити – видинския Данаил, врачанския Григорий и неврокопския Серафим. Песнопенията бяха от хора от Хаджидимово. Присъстват почти всички свещеници от Неврокопска епархоя.
Игуменът на Роженския манастир Евлогий поздрави миряните.

След водосвета миряните бяха поканени на обяд в манастирската трапезария, където хапнаха от вкусната гозба на майстор-готвача Сашо от Сандански. Роженският манастир имаше гости от цяла България, а туристи от четири държави в Европа с възторг разглеждаха и снимаха стенописите и чудната природа на Пирин планина и Мелнишките пясъчни пирамиди.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular