Thursday, July 25, 2024
HomeРегионДупницаКметът Методи Чимев започна преписа на "История славянобългарска" в Дупница, призна: Пошегувах...

Кметът Методи Чимев започна преписа на “История славянобългарска” в Дупница, призна: Пошегувах се, че ръката ми започна да трепери

Кметът на община Дупница Методи Чимев започна преписа на “История славянобългарска”. На тази дата преди 132 години е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а прокламацията, с която се обявява временното правителство, се счита, че е подписана именно в този час.

Моменти от празника

“Надявам се, че това начинание ще обърне повече внимание на нашите деца, които ще се включат в преписа. Пошегувах се, че ръката ми започна да трепери, като започнах да пиша, но написаното от Паисий няма как да не те накара да се чувстваш горд от историята на България. Немалко знаят миналото на България, но и много не знаят и това начинание съм убеден, че ще ги накара да се поинтересуват и разберат, че трябва да сме горди българи с велика история”, сподели Чимев. Той предаде специално изработената за целта книга на НЧ “Зора”, които поемат щафетата. В преписа по график се включват всички читалища и училища, като именно директорите ще бъдат тези, които ще определят учениците, които да се включат. Имената на абсолютно всички ще бъдат изписани накрая. Целият препис ще бъде готов до празника на Дупница – 19 октомври, когато историята ще бъде представена на тържествената сесия на Общинския съвет.

Честването на празника продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на опълченците от Дупница oт кметския екип, общински съветници и граждани. Освен рецитал на общинския духов оркестър празникът продължи и с концерт на пл. ”Свобода”.

Преписът бе предаден на библиотеката при читалище „Зора”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular