Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилКметът Паунов: Коридор №8 няма да заобиколи Кюстендил, имам уверението на министър...

Кметът Паунов: Коридор №8 няма да заобиколи Кюстендил, имам уверението на министър Нанков

 

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов е получил уверения от министър Николай Нанков, че Коридор №8 няма да заобиколи Кюстендил. Това стана ясно по време на поредното заседание на Общинския съвет и запитване на общински съветници относно излязло твърдение от Валери Жаблянов, че премиерът Борисов и македонският му колега Заев са обсъждали Коридор №8 да мине през Струмица, а не през Кюстендил.

“До момента нямаме каквито и да е индикации, че Коридор №8, който вече се казва Паневропейски коридор №8, няма да мине през Кюстендил. Ако минава през Струмица, ще е някакъв тип Коридор №8 и половина или 9 без нещо различно. Паневропейски коридор №8 преминава през Кюстендил за Скопие. Дължината на разстоянието към момента е 244 км, ако преминава през Струмица, дължината му става 400 км, 150 км повече. Инфраструктура, която нито би била финансирана от Европейската комисия, която няма и да принадлежи на Коридор №8, така че коридорът ще минава през Кюстендил. Ако има нов път, така, както би пожелало семейството на Заев вероятно, защото той е от Струмица и затова са спекулациите. Това е вътрешна македонска инфраструктура, която няма как да стане част от Коридор №8”. Следим цялата информация всеки ден и до момента никъде Струмица не е свързана с Коридор №8, каза пред общинските съветници Петър Паунов.

Градоначалникът доуточни, че на 1 март изтича официалният срок, в който балканските проекти на 6-те държави на обща стойност 30 милиарда евро трябва да бъдат подадени пред ЕК за финансиране и че Коридор №8 няма каквото и да било отклонение на този етап.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular