Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникКметът Церовска: Унищожиха 25 т негодно месо и млечни продукти в Перник, намерени...

Кметът Церовска: Унищожиха 25 т негодно месо и млечни продукти в Перник, намерени са в склад на ул. «Средец» 1

 

Градоначалникът не съобщи името на провинилата се фирма, издаден е акт за забрана на продажба

Близо 25 т хранителни продукти, негодни за консумация, са намерени в склад на фирма, намираща се на улица „Средец” в Перник, и са унищожени. Става дума за 21 тона месо и 3,7 тона кашкавал и сирене, съобщи кметът на община Перник д-р Вяра Церовска в отговор на въпрос, зададен от общинския съветник от групата на БСП Кирил Леонов на последната през 2017 г. редовна сесия на местния законодателен орган. Той поиска от градоначалника да информира минипарламента коя е фирмата, разтоварила месото в Перник, и какви са наложените й санкции.

Негодната мръвка бе засечена през ноември 2017 г., чието лансиране на пазара бе пресечено от НАП. Според документите на фирмата вносител стоката е била за влагане в производството на храна за животни.

На 15 ноември инспекторите от “Фискален контрол” на НАП поставят под наблюдение месото, след като камионът с него влиза в страната през Видин. Вместо да бъде разтоварено в Лясковец, както е било записано в документите, пратката е прехвърлена на друг камион. В Перник, на новия адрес за разтоварване на стоката, инспекторите от НАП с помощта на колегите си от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП са предотвратили разпространението на негодното месо в търговската мрежа.

Българската агенция по безопасност на храните е наложила възбрана на продукта, а по време на проверката са открити и негодните за консумация млечни продукти.

Пред минипарламентаристите вчера градоначалникът съобщи, че е изпратила запитване до БАБХ по случая и оттам са отговорили, че въпросните неотговарящи на изискванията храни са открити при извършена проверка на склад на улица ”Средец” 1. Месото – свинска плешка, е било в хладилен камион. Сиренето и кашкавалът са били без документи и с изтекъл срок на годност. Церовска съобщи още, че е бил изготвен доклад по случая, издаден е акт за забрана на продажба и е разпоредено месото и млечните продукти да бъдат унищожени, а на 20 ноември 2017 година управителят на фирмата е предоставил в общината и акт за унищожаването им. На провинилото се дружество е съставен и акт за нарушението, допълни градоначалникът, но отказа да съобщи името му, както и коя е провинилата се фирма.

На свой ред Леонов заяви, че не е доволен от изложението на кмета, защото трябва да се знае точно името на виновника за случая и тъй като става дума за човешко здраве, той трябва да отнесе жестоки санкции.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular