Кметът Васил Станимиров даде на прокурор пресъхналите чешми в Косача: Открихме запушен с чувал резервоар, щетата е за 4 000 лв.

Снимка от пресконференцията на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров

Подписката за референдум за отделяне на селото от общината не отговаря на закона, категорични са от служба ГРАО – Перник

Липсата на питейна вода в ковачевското село Косача, нагнетило напрежението сред местните жители, бе един от доводите на местните да искат провеждането на референдум за отделянето на населеното място от община Ковачевци и преминаването му към община Радомир. Проблемът с водоснабдяването се оказа изключително сериозен. Кметът на общината Васил Станимиров провел собствено разследване и заедно със специалисти от ВиК все пак успял да открие причината за пресъхналите чешми. Той вече е подал и сигнал в Окръжна прокуратура – Перник, в който информира държавното обвинение за съмнителни находки. В него се казва, че на 20 септември т.г. в резервоар, намиращ се в местността Люпица на село Сирищник, захранващ с питейна вода и село Косача, от работна ремонтна група на ВиК-Перник е открит найлонов чувал, който запушва съоръжението и по този начин въпрепятства работата на помпата с пълен капацитет. Според Станимиров става дума за умишлено злонамерено действие, тъй като попадането на чувала в резервоара може да стане единствено на база външна намеса, тъй като достъпът до него е ограничен. А резултатът от този своето рода саботаж е затрудненото водоподаване в района на Косача и нанесени материални щети на водоснабдителното дружество. На пресконференция вчера кметът уточни, че помпата е „заминала” на 15 юни и подмяната й за сметка на дружеството и общинския бюджет струвала около 4000 лева. За изгорялото елтабло пък има съмнения за външна намеса, но специална експертиза не е направена в Генерална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, тъй като за подобна услуга, която се явява частна, трябвало да бъдат заплатени 600 лева. Бях готов все пак да ги дам, ако имаше категорични данни за външна намеса, но тъй като ставаше дума само за съмнения, не можех да си позволя този разход за сметка на общинския бюджет, уточни кметът на Ковачевци. Сигналът на кмета на общината за случилото се в помпената станция е прехвърлен за проверка от Oкpъжнa пpoкypaтypa в Районна прокуратура – Радомир. Тя още не е приключила, поясни Станимиров.

Проблемите с водата е довел до провеждането на общоселски събрания в Косача от нелегитимен инициативен комитет, събиране на подписи за провеждане на местен референдум в нарушение на законовите процедури. Според Станимиров решението на радомирския Общински съвет също е незаконосъборазно и той го обжалва пред областния управител и Административен съд – Перник.

Кметът на Ковачевци конкретизира твърдението си с точни факти. На провелото се общоселско събрание, на което е взето решението за насрочване на референдум в Косача, не са присъствали минимум 50 постояно живеещи в селото, имащи избирателни права. А именно тези хора са в правото си да избират инициативен комитет. След като бъде избран, се определя видът на подписката, периодът за събиране на подписите в нея. След като всичко това бъде решено на общоселското събрание, се записва в протокола от него. Видът на подписката се съгласува с община Ковачевци. В тази подписка трябва да има подписите на 25% от имащите право глас в селото, които в Косача са 68. След това процедурата предвижда да се иска становище от кмета на община Ковачевци или кмет на кметство. Подписката се подава в електронен вариант и на хартиен носител в двете общини – Ковачевци и Радомир. Председателят на ОбС изпраща подписката за проверка в ГРАО. Чак когато всички тези стъпки бъдат извървени, се пристъпва към решение. Нищо от това не се е случило обаче в Косача – няма ги нужните 25 процента от местните, имащи право на глас жители, които да са подписали документа за преминаването на Косача към община Радомир, а самото събрание е нелегитимно, тъй като на него не са присъствали изискуемите 50 души местни живеещи, няма становище от кмета, не е легитимен инициативният комитет, тъй като не е избран на общоселското събрание.
Междувременно стана ясно, че вчера служба ГРАО – Перник е върнала отговор на община Ковачевци. В него черно на бяло пише, че подписката не отговаря на закона и трябва да се приложи електронен вариант от нея, да се уточни кога точно са събрани подписите, за да се види дали подписалите се в нея са с избирателни права или не. По данни на кмета Станимиров във въпросната подписка има парафите само на петима постоянно живеещи в Косача и седем регистрирани по настоящ адрес.
Останалите подписи са на хора с грешни егенета и останали без избирателни права.