Книга за комунистическия режим представиха в Перник, дисидентът Григор Симов: Лежал съм по затвори в Ловеч, Стара Загора и Кюстендил

Официалните гости на представянето на книгата

 

 

Книгата “България под комунистическия режим 1944-1989” беше представена в заседателната зала на пернишката областна администрация. Инициативата е продължение на поредицата от събития, реализирани от областния управител Ирена Соколова през 2015 година, сред които е и експонирането на документалната изложба „Забранената истина“.

Дисидентът Григор Симов

Книгата “България под комунистическия режим 1944-1989” е дело на Стоян Райчевски и Фанна Коларова. Тя е издадена на немски и български език с подкрепата на представителството на Фондация „Конрад Аденауер“. Творбата беше презентирана лично от авторите пред изпълнената зала „Струма” на областната администрация в Перник. Изданието представлява систематизиран, богато илюстриран труд. То показва с документи света на терор, репресии, преследвания и убийства, който се крие под спокойната повърхност на ежедневието през този период.

„За пореден път поставяме пред нашата общественост темата за причинените страдания по време на комунистическия режим. На територията на област Перник е имало три лагера за заточение – в Куциян, в Богданов дол и в околностите на Гигинския манастир. Това са били места, на които неподчиняващите се хора са били физически и психически пречупвани. Нашите архиви разполагат с богат набор от данни, доказващи това. И не само документите показват истината, сред нас тук има и живи доказателства за случилото се по онова време, в лицето на Григор Симов и д-р Николай Илиев“, откри дискусията Соколова.

Дисидентът Григор Симов, който е от трънското село Парамун, сподели с присъстващите спомените си за събитията от живота си през тринадесетте години, прекарани в затворите в Ловеч, Стара Загора и Кюстендил, както и през периода, в който е бил интерниран Силистренско през 70-те, 80-те години на 20. век.

По покана на Ирена Соколова специални гости на събитието бяха ръководителят на представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер, проф. Калин Янакиев, проф. Евелина Келбечева и представителят на Министерството на околната среда и водите и международен секретар на ЖГЕРБ Антоанета Събкова