Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникКрепостта „Кракра“ и Музеят на минното дело в Перник достъпни чрез виртуална...

Крепостта „Кракра“ и Музеят на минното дело в Перник достъпни чрез виртуална разходка

 

Всеки, желаещ да види древната история на Перник от друг ъгъл и да надникне в най-интересните кътчета на крепостта „Кракра“ и на Музея на минното дело, може да го направи с виртуална разходка, съобщиха от община Перник.

Това може да се види в 360-градусова платформа, съчетаваща въздушни панорами от дрон с интериорни и екстериорни заснемания на културно-историческите обекти. Уникалните видеа са качени на сайта на община Перник в секция VR (виртуална реалност).

Те ни връщат с 1000 години назад и всеки ще може да “участва” в историческата битка на Кракра Пернишки. Интерактивният гид ще ни разходи и в галериите на единствения на Балканите подземен минен музей, разположен в две галерии на първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966 г.

Идеята за пресъздаването на историческите обекти чрез виртуална реалност е на кмета на община Перник Вяра Церовска и нейния екип. Това е сравнително нова практика с информативна цел, която предлага интересен исторически поглед върху града във вида, в който е бил при изграждането му и позволява подробно запознаване с историята на съответния обект.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular