Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникКристияна Йорданова, Виктор Стоянов, Мартин Иванов и Никол Стоянова от Перник се класираха...

Кристияна Йорданова, Виктор Стоянов, Мартин Иванов и Никол Стоянова от Перник се класираха за финала на състезание за професии, борят се за екскурзия до Франция

4-ма ученици от ПГОТ «Св. Иван Рилски» в Перник се класираха за националния кръг на състезание по професиите на гимназиите в сферата на туризма и ресторантьорството. Пернишкото училище бе домакин на проявата. В състезанието взеха участие 17 училища от Западна България, които премериха знания и умения в четири състезателни категории: „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

Наградените и техните учители

Те се бориха за голямата награда на националнното състезание – екскурзия до Франция за около 4000 лева. Утешителните награди също не са за пренебрегване – предложение за работа в престижни хотели, ресторанти и барове.

За първи път в своята история ПГОТ „Св. Иван Рилски“ класира и четиримата свои участници на националния кръг. Изключителен бе успехът на Кристияна Йорданова от 12. «г» клас, която в категорията за най-добър млад хлебар-сладкар раздели първото място със своя конкурент от Троян, но след „фотофиниша“ на журито остана втора.

Със сребърен медал се окичи и най-добрият млад барман на гимназията – Виктор Стоянов от 11. «б» клас, впечатлил всички с импровизаторските си умения с чашите и бутилките.

Колекцията от медали допълни и бронзовото отличие на най-добрия млад готвач Мартин Иванов от 12. «в» клас, който накара не само гостите, но и журито да си оближат пръстите със своето кулинарно изкушение.

Достойно се представи и Никол Стоянова от 11. «б» клас, чиито сервитьорски умения я класираха на почетното пето място.

Купите на победителите и медалите на призьорите в отделните категории връчи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова. Класиралите се в шестицата получиха като подарък книгата „Неразказаните легенди за маите“ на аташето по въпросите на културата при посолството на Мексико в България Луис Монтеро, който им я връчи лично. Община Перник изненада всички участници с оригинален подарък – добилата огромна популярност книга със събрани вицове за Перник и перничани.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular