Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилски танцьори грабнаха „Златен Орфей“ след като надиграха 180 състави на Балкански...

Кюстендилски танцьори грабнаха „Златен Орфей“ след като надиграха 180 състави на Балкански шампионат по фолклор, ръководителят им Рангел Маджарски се окичи със злато и чек от 1000 евро

Гран при „Златен Орфей“ връчиха на Детско-юношеския танцов състав “Кюстендилче” след успешното им представяне на  Шестия Балканския шампионат по фолклор “Жива вода”. Домакин на форума бе Община  Хисаря.  Ръководителят на състава Рангел Маджарски се окичи и със  златен медал, както и диплома за Маестро за принос в съхранението на българския фолклор, както и титлата за абсолютен балкански шампион по фолклор и чек на стойност 1000 евро. Церемонията по награждаването се проведе в заседателната зала на Община Кюстендил, а гости  бяха президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов  и  инж.Пенка Дойкова – кмет на община Хисаря, „Много се радвам да връча най-голямата награда от Балканския шампионат. Тази група се пребори с повече от 180 състава, участници в шампионата. Надявам се наученото от кюстендилските деца да се запали и в сърцата на много други, за да могат те да запазят най-ценното, което притежава всеки един народ – фолклорното изкуство“, каза Калоян Николов. “Възхищавам се на децата, които играха с любов, заради което получиха и най-голямата награда”, каза кметът на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова.

Чавдар Ненов – председател на комисията по култура с децата от ансамбъла

Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев поздрави възпитаниците на танцовия ансамбъл „Кюстендилче” по повод отличното им представяне на Балканския шампионат „Жива вода”. В заседателната зала на Община Кюстендил присъстваха  също Нели Петкова, директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт” в Община Кюстендил, Димитрина Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие”, Чавдар Ненов, председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Кюстендил, Бойко Малинов, директор на Обединен детски комплекс, Рангел Маджарски, ръководител на Детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче”, както и неговите възпитаници „Чувствам се горд с децата на Кюстендил, за това което са направили на фестивала. Пожелавам и следващата година отново да защитят своята титла”, каза  заместник-кметът Светослав Василев. Изучаването на фолклор калява децата и ги развива в редица области,  каза Рангел Маджарски, хореограф на детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче”. „Трябва да се постави на дневен ред включването на народните танци към часовете в училище. Отдавна хореографите искат това. Това е едно изкуство което развива децата в различни области – музикални, танцови, сценично поведение. Все още това не се приема в обществото. Те предпочитат различните спортове, но да се изявят децата като истински българи на сцената – това се приема по-трудно”, каза Рангел Маджарски.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular