Мегаделото “КТБ” очаквано не тръгна от първия път

 МВР продължава да издирва Цветан Василев, който е в Белград

Спецсъдът очаквано не успя да даде ход на мегапроцеса за източването на КТБ срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими в сряда. Освен отсъствието на банкера, който е в изгнание в Белград, пречка за тръгването на делото се оказаха защитниците на други двама подсъдими – Рангел Стефанов и Снежанка Велева-Стефанова.

Адвокатът на Стефанов се оказа, че е починал през ноември и той все още не е ангажирал негов заместник. Снежана Стефанова пък е с нов защитник, който има нужда от време, за да се запознае с материалите по делото.

Разпоредителното заседание започна с докладване от съдия Виржиния Петрова на всички справки, свързани с Василев. От тях стана ясно, че нито той, нито членовете на семейството му са забелязвани на адреса им поне от 4 години. По тази причина той се води нередовно призован.

По данни на “Гранична полиция” за последно банкерът е бил регистриран на ГКПП на 5 юни 2014 г., когато пристигнал в страната на летище “София”. Оттогава насам няма данни да е минавал през друг граничен пункт. Както е известно, Василев се намира в сръбската столица, където е обект на процедура по екстрадиция, поискана от българската прокуратура, която все още не е приключила с окончателно решение.

Въпреки това МВР докладва на спецсъда любопитно становище, според което “резултатът от издирването е, че той е обявен за общонационално издирване”, което продължавало и към този момент. Как точно органите на полицията издирват Василев, не бе уточнено.

Всички останали подсъдими се явиха в спецсъда, като бяха получили и копия от обвинителния акт поне 7 дни преди заседанието. Някои от тях обаче не бяха уведомени за гражданския иск в размер на 4.4 млрд. лв., предявен от синдиците в КТБ.