Борисов нареди да се намерят пари за поддръжка на спартаните и кугърите: Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея

 

Правителството одобри в сряда нови 20 млн. лева за осигуряване летателната годност на съветските изтребители МиГ-29, използвани от българските Военновъздушни сили. Това е вторият транш от общо 30.52 млн. лв., заложени за тази година – през януари бяха отпуснати първите близо 10 млн. лв. След като правителството одобрява разхода, премиерът Бойко Борисов поставя въпроса за “много големия дисбаланс” през годините с отпусканите пари за трите рода войски, но най-вече защо повечето от транспортни самолети и хеликоптери не летят, тъй като при покупката им никой не е предвидил средства за поддръжката.

Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея

 

В крайна сметка Борисов нарежда на министрите на отбраната и на финансите да направят оценка и до края на годината да се сключат договорите за поддръжка на наличната техника.

“Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво”, обръща се премиерът към финансовия министър.

В контекста на дискусията за зле планираните сделки за придобиване на нова военна техника преди повече от 10 години, никой не пита за намеренията на военния министър Красимир Каракачанов да налее още над 80 млн. лв. за интегрирана логистична поддръжка на старите МиГ-ове, като в същото време покупката на нов тип изтребители остава под въпрос.

Както става ясно от стенограмата на правителственото заседание, Борисов е силно изненадан от това, че са купувани нови транспортни самолети и второ, че те може да бъдат приземени заради липса на средства за поддръжката им, както стана с транспортните хеликоптери “Кугър”.

Никой не е помислил за поддръжката

 

Купени са 12 кугъра, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват… И не мога да си обясня, министър Радев, защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три пантери – пак хеликоптери и пак транспортни, и три спартана – самолети, но също транспортни. Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация?”, обръща се премиерът към министъра на вътрешните работи.

Валентин Радев отговаря, че никой не бил помислил за поддръжката: “Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за спартаните и за кугърите. И освен това ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за спартаните, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката.”

 

На никого не му прави впечатление, че не летят, защото нямат функции

 

Следващото прозрение на Бойко Борисов е, че “на никого не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции”.

Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“, казва той.

 

Да ги предислоцираме към здравеопазването

 

След което предлага част от транспортните хеликоптери да се “предислоцират към здравеопазването” (те и в момента се използват при донорски ситуации).

“След като имаме 12 такива най-съвременни хеликоптери, от които осем са на земята и не летят, дали да не помислиш, Ананиев (здравния министър – бел.ред.), да вземем от тях да предислоцираме два или три към здравеопазването – да ги оборудваме и при катастрофи, аварии и бедствия реално да вършат някаква работа, защото те са на огромни цени, а така си седят”, казва Борисов, а Ананиев отговаря, че това е добра идея, защото искал да вкара в Спешна помощ два хеликоптера, но МЗ нямало средства. Той обаче напомня, че ако машините се ползват за медицински цели, трябва да се предвиди и медицинска екипировка.

Премиерът заръчва на финансовия министър: “Така или иначе, Горанов, ми се иска до края на годината да подпишем договори за поддръжка, да платим поне по това, което имаме. Защото всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както спартаните и хеликоптерите. Затова, да видим какви са ни възможностите и до края на годината да се направи…Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни – транспортни, но пак за нещо да ги ползваме.”

Той обаче предупреждава: “Да направите сметка и да убедите – не само мен, а и колегите си – защо само за авиация, и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме?”

 

“Хем пилотите ще летят”

 

Каракачанов също се съгласява два-три хеликоптера да се ползват от Спешна помощ и коментира: “Хем пилотите ще летят“. Той обаче предупреждава, че това няма да намали разходите по поддръжка.

Вицепремиерът Томислав Дончев се намесва със забележката, че военните машини няма да смисъл да се прехвърлят от военното на здравното ведомство, а да се направи рамков договор за ползването им.

Каракачанов компетентно обяснява: “Няма как да се прехвърлят, защото няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва пак да са военни пилоти.”