Mole Urbana: Чудото на електрическите кутии

С Mole Urbana италианският дизайнер Умберто Палермо е проектирал концепция за електромобили, която се основава на модулен конструктивен комплект. Очаква се първите модели да излязат на пазара през2022 година.

Разработването на електрически превозни средства, изградени чрез система от модули, не е нов подход.  Рядко обаче той бива приложен така последователно, както прави Умберто Палермо. В проекта си Mole Urbana италианецът разчита на компоненти с форма на паралелепипед, при чието гъвкаво комбиниране върху платформа се получават напълно различни типове автомобили.

Конфигуриране от модули

Всички модели са базирани върху носеща стоманена рама от затворени профили, която се предлага с две дължини от 2,60 и 3,70 метра. Широчината винаги е 1,50 метра, а височината от 1,90 метра е еднаква за всички модели. Електрическият мотор е разположен на твърдия мост отзад. Тесните 18-цолови колелаподдържат контакта с пътя. Батерията е разположена в пода на автомобила.

Стандарен модул за всички платформи е двуместна пътническа кабина, изработена от алуминиеви профили, с вградена арка за защита при преобръщане и странични елементи за поемане на удар в отварящите се назад врати. Зевзеците твърдят, че модулът не се различава много от телефонна кабина. Този модул може да се монтира и в двоен размервърху дългото шаси. Пред и зад него, в зависимост от приложението, могат да се инсталират различни други модули за превоз на товари и пътници или други сценарии запрофесионално приложение. Възможни са множество модели – от чист двуместен за пътнически транспорт през пикап до фургон за продажба на храни.

Стандартното задвижване е само за града

Във всички варианти задвижването осигурява електрически мотор на задния мост с мощност 8,5 кВт – достатъчно за планираната изключително градска употреба. В зависимост от каросерията максималната скорост е от 50 до 65 км/ч. Пробегът е между 100 и 200 километра и зависи от броя на батериите. Обемът на товарното пространствоварира между 1,8 и 4,4 кубически метра, полезният товар е до 400 килограма. Обявенотовреме за зареждане от конвенционален контакт е шест часа.

От 2022 г. моделите на Mole Urbana би трябвало действително да се движат по улиците. В момента се говори за диапазон на цените  между 14 000 и 18 000 евро.

Заключение

Стандартна рама с две дължини, стандартно електрическо задвижване и различни каросерийни модули – Mole Urbana от Италия гради цяло семейство градски електрически автомобили. Продажбите трябва да започнат през 2022 г. на цени от 14 000 евро./ams.bg