Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниСвятНа прага сме на нов военен конфликт: Дамаск и Анкара са изправени пред...

На прага сме на нов военен конфликт: Дамаск и Анкара са изправени пред пряк сблъсък край сирийския град Африн

 Сирийски проправителствени сили навлязоха в Африн, Турция отговори с артилерия и самолети

 

Очерталата се в последните дни потенциална опасност от пряк сблъсък между Турция и сирийски правителствени сили, подкрепяни от Иран и Русия, е на път да се превърне в реалност.

Въпреки направените лично турския президент уверения, че разполагането на сирийски правителствени сили в района е било осуетено след преговори с руския президент Владимир Путин, във вторник сирийски военни части са започнали да навлизат в намиращия се под кюрдски контрол район на Африн в северозападната част на страната, предаде Асошиейтед прес. Анкара започна на 20 януари операцията си “Маслинова клонка” в Африн, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от други области на Сирия.

Сирийската държавна телевизия показа конвой от бойни автомобили с тежки картечници да влизат в Африн от съседното село Нубул, преминавайки покрай блокпостове с отличителни знаци на кюрдските сили. В БТР-ите се виждали войници в камуфлажни униформи, развяващи сирийски знамена и скандиращи проправителствени лозунги.
От сирийската кюрдска милиция СЗН потвърдиха, че днес сирийското правителство е изпратило бойци в района на Африн “в изпълнение на своя дълг”. Според говорителя на СЗН Нури Махмуд, цитиран от Ройтерс, сирийските сили “ще бъдат разположени покрай границата и ще вземат участие в защитата на целостта на сирийската територия и граници”.

Веднага след това турските въоръжени сили подложиха на обстрел жилищни райони в Африн близо до мястото на дислокация на навлезлите проправителствени сили, съобщиха информационните агенции, цитиращи официалната сирийска агенция САНА.

ДПА цитира кюрдски източник, пожелал анонимност, който казал, че най-малко пет снаряда са паднали край шосе, по което минавали сирийските военни части.
Телевизионният канал “Скай нюз – Арабия”, позоваващ се на местни активисти, съобщава, че турски бойни самолети са атакували обекти покрай шосето, по което сирийските войски навлизат в Африн. Бомбардирани били и райони, които опълченците използвали за влизане в града. Там имало и журналисти, които трябвало да се спасяват с бягство.
До това развитие се стигна, след като още вчера сирийската държавна телевизия посочи, че части на сирийското опълчение идват в Африн, за да се предотврати превземането му от Турция, а според военен телевизионен канал на ливанската групировка “Хизбула”, която е съюзник на сирийското правителство, навлизащите в Африн сирийски части идват от Алепо.
После Турция предупреди сирийското правителство да не навлиза в контролирания от кюрдите анклав. Анкара каза, че всяка сирийска военна намеса “ще има последствия”, ако целта й е да защити кюрдските бойци.

ДПА припомня за вчерашното съобщение за постигнато споразумение между правителството в Дамаск и кюрдските военни части да се разреши на проправителствените сили да влязат в Африн и да подкрепят кюрдите, които отблъскват настъпващите турски части, подлагащи града на артилерийски обстрел.

После сирийската кюрдска милиция “Сили за защита на народа” отрече да се е споразумявала с Дамаск сирийската армия да влезе в района Африн, за да отблъсне турската офанзива. “Няма споразумение. Има само призив от нас сирийската армия да дойде и да брани границите”, каза говорителят на милицията Нури Махмуд по телефона за Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че ситуацията в сирийския район Африн може да бъде решена чрез пряк диалог между Дамакс и Анкара.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че водените от Турция сили ще започнат обсада на града в близките дни в рамките на операцията на Анкара за прочистване на района от кюрдската милиция Сили за защита на народа. Ердоган посочи, че разполагането на сирийски правителствени сили в района е било осуетено от Турция след преговори с руския президент Владимир Путин. Това твърдение обаче явно се оказва не съвсем вярно.
Силите на Дамаск не са стъпвали в Африн след 2012 г., когато се изтеглиха от по-голямата част от Северна Сирия. Завръщането им в район, където са разположени части на регионални и международни сили, може да усложни ситуацията и да доведе до нежелани сблъсъци. Анкара смята кюрдска милиция “Сили за защита на народа” за терористична организация, свързана с кюрдския бунт на турска територия и нанася всекидневни въздушни и артилерийски удари по кюрдския анклав.
Анализатори отдавна предлагат сключване на споразумение, при което сирийският режим да влезе в Африн, а “Силите за защита на народа” да се разположат по-далеч от границата с Турция, като начин за прекратяване на турската военна операция, довела до ограничени успехи за Анкара и сирийските й съюзници, припомня британският в. “Гардиън”.

Възможността за намеса на режима на Башар Асад в Африн показва сложните маневри във войната в Сирия, отбелязва изданието. СЗН са съюзници на Вашингтон, но техният клон в Африн е поискал помощ от правителството в Дамаск, което САЩ официално се опитват да свалят. Турция от своя страна е започнала операцията си в Африн, след като е получила одобрението на Русия, която подкрепя Асад.

Евентуален пряк сблъсък между сирийски и турски сили води до опасност от потенциален конфликт между руската и турската армии – което може да доведе до разширяване на войната, предупреждава в. “Гардиън”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular