Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилНад 110 деца изработваха униформи на руски генерали в музейната работилница "Освободителите...

Над 110 деца изработваха униформи на руски генерали в музейната работилница “Освободителите на Кюстендил”, Йоана Ангелова, Диляна Попова, Аспарух Ангелов и Атанас Иванов сред най-усърдните

 

Над 110 деца от детски градини и училища участваха в поредната музейна работилница на Регионален исторически музей, като този месец тя носи името „Освободителите на Кюстендил”. На 29 януари се навършват 140 години от освобождението на Кюстендил от османско иго. Това е и поводът поредната музейна работилница да привлече вниманието на децата върху личностите, спомогнали за осъществяването на великото дело.

Йоана и Диляна изработиха по две униформи

“Тези три дни бяха последната тематична работилница за третата ни година, а от месец февруари започва четвъртата, така че нашата работилница се превърна в една традиционна образователна програма в нашия музей за децата. Тези три дни бяха посветени на освобождението на нашия град от османско иго, със заглавие “Освободителите на Кюстендил. През първите два дни имахме организирани групи деца от предучилищна възраст, както и ученици от 4-ти и 5-и клас. Над 110 деца се включиха в заниманията и всички те изработиха униформа на руски генерал от Лейбгвардейския егерски полк, както и на опълченска и друга руска униформа.

Аспарух и Атанас позираха с творбите си, облечени в униформи

По този начин доближаваме темата за Освобождението до децата. Униформите ги правим с помощта на платове, които ги апликираме върху хартия. Интерес към нашите занимания има, радваме се на постоянни посетители извън тези програми. В този случай поради големия интерес, заниманията ще продължат и тази седмица, в два дни очакваме посещения на предучилищни групи”, сподели експертът от РИМ- Кюстендил, Мирослава Таскова.

Едни от най-редовните посетители са 9-годишните Йоана Ангелова и Диляна Попова и 13-годишните Аспарух Ангелов и Атанас Иванов. Всички те с огромно желание подходиха към изработването на униформите и споделиха, че по този начин учат и историята на Кюстендил. Много е интересно, забавно и обучително. Идваме два пъти в седмицата и винаги научаваме нови и нови неща”, споделиха учениците от Първо ОУ “Св.св. Кирил и Методий” и допълниха, че ще продължават с този ентусиазъм и занапред.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular