Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникОбластната управителка Ирена Соколова разследва замърсяването на р. Струма в Пернишко, назначи...

Областната управителка Ирена Соколова разследва замърсяването на р. Струма в Пернишко, назначи специална комисия

 

Ще бъде зачестен мониторингът, следящ стойностите на желязо, манган и хром във водата

Областният управител Ирена Соколова назначава междуведомствена комисия за изясняване на причините за замърсяването на река Струма. Това стана ясно на проведената работна среща на губернатора Ирена Соколова, директора на РИОСВ Пламен Ангелов, представители на община Перник, „Стомана Индъстри” АД, ТЕЦ «Република» и ВиК-Перник.

По време на дискусията беше решено, че за категоричното изясняване на възможния причинител и с цел бъдещо предотвратяване на подобни явления трябва да бъде назначена междуведомствена комисия. Членове на комисията ще бъдат всички институции, имащи отношение по темата.

„Главната цел на комисията е да даде първоначална оценка на състоянието на терените и нанесените вреди от металургичната дейност в миналото. След като тя има ясно становище за провокатора на „замърсяването”, ще инициирам среща с Министерството на околната среда и водите. Тогава ще представим конкретни мерки и действия и количествено-стойностни сметки за дейностите, които трябва да бъдат извършени, за да имаме налице трайно решение на този наследен проблем”, каза Соколова.

На срещата бяха представени резултатите от проведените проучвания на институциите, които бяха набелязани при последното локално оцветяване на река Струма през месец април. От РИОСВ предоставиха снимков материал на направените от тях обходи и проверки на езеро в конкретната зона, което е с висока концентрация на желязо. Причина за това е, че в района е рекултивиран и има количество метални отпадъци. Набелязани бяха и конкретни мерки, които да бъдат предприети до произнасянето на комисията. Ще бъде зачестен мониторингът, следящ стойностите на желязо, манган и хром във водата, както и изготвяне на инвестиционен проект за източването и тампонирането на езерото и изграждане на смесена система за контролиране на повърхностните води.

RELATED ARTICLES

Most Popular