Областният управител Бисер Михайлов отчете в Гоце Делчев положително влияние на членството ни в ЕС, зам.-кметът Сарандев: Над 46 млн. лв. европейски средства са инвестирани в общината за 10 г.

 

 

Областният управител Бисер Михайлов откри в Гоце Делчев петото поред информационно събитие в област Благоевград, посветено на 10-годишнината от членството на Република България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието предизвика голям интерес сред присъстващите граждани, представители на местната власт, на неправителствени организации, духовни лица от Неврокопската епархия и много млади хора. Областният управител акцентира върху реалните ползи от присъединяването на страната ни през 2007 г. към най-демократичния, благоденстващ и проспериращ съюз на равноправни държави в света – Европейския съюз, представи работата на сложния организъм на ЕС, на институцията Съвет на ЕС, която ние ще председателстваме през 2018-а, както и какви приоритети залага правителството в програмата си за Българското председателство.

Бисер Михайлов отчете общото положително влияние на членството в ЕС, в изключително важни за страната ни направления – икономика, социална политика, образование, околна среда и публични финанси. Акцент в презентацията бяха възможностите, които предоставя за страната ни Българското председателство на Съвета на ЕС в различни аспекти на европейската политика и сътрудничество.

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев представи пред присъстващите гости и жители на града реализираните с европейски средства проекти в общината през изминалите години на членството, като подчерта категорично, че именно 10-те години на членство на България в ЕС е един от най-успешните периоди в развитието на община Гоце Делчев. В. Сарандев отчете, че за периода от 2007 до 2017 г.  над 46 млн. лв.  европейски средства са инвестирани в общината по различни програми, а договорените проекти, които ще се изпълняват до края на новия програмен период до 2020 г., са за над 30 милиона лева.

Изключително топло беше приета от публиката гледната точка на младите хора към тяхното настояще и бъдеще като равноправни граждани на голямото европейско семейство, представена от ученичките в НПГ „Димитър Талев“ Карина Коршумова и Владислава Димитрова в презентацията им, класирана на първо място в националния ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС“ на евродепутата Мария Габриел. Ученици от ПМГ „Яне Сандански“ също разказаха от първо лице за това как те виждат ползата от осъществения с европейски средства и по европейски стандарти проект за цялостното обновяване на материалната база на училището им.

Гостите на срещата разгледаха с интерес изложбата с детски рисунки на тема „Моята България в обединена Европа“, организирана във връзка със събитието и представена от Анета Георгиева, секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.  Прекрасните изпълнения на артистите от „Вива денс клуб“, танцова формация „Неврокопчанки“ и Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци в концерта „Единство и богатство в многообразието“ бяха красив завършек на инициативата в град Гоце Делчев.