Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол иска над 1,8 млн. лв. за ремонт на водопровода...

Община Бобов дол иска над 1,8 млн. лв. за ремонт на водопровода от дюкер „Дяково”, снабдяващ с питейна вода миньорския град и селата Бабино и Бабинска река

  • Зам.-кметът Детелина Борисова: Тръбопроводът е на над 50 г., много аварира и реконструкцията ще намали загубите на питейна вода

Община Бобов дол иска над 1,8 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за реконструкция на довеждащия водопровод от дюкер „Дяково” на едноименния язовир, който снабдява град Бобов дол и селата Бабино и Бабинска река с питейна вода. Общината кандидатства за финансиране от държавата, осигурявано по европейски програми. Местната управа е категорична, че подмяната на водопровода е належаща и ще спести разхищението на питейна вода. „Водопроводът е много стар, на над 50 г., заради което има много аварии. Ако МРРБ отпусне средствата, с ремонта загубите на питейна вода ще намалят”, обясни зам.-кметът Детелина Борисова.

От управата на миньорския град вече обявиха обществена поръчка с наименование „Реконструкция на напорен тръбопровод и съоръжения от помпена станция яз. „Дяково“ до бъдеща ПСПВ – гр. Бобов дол“. Ремонтът предвижда обновяване на 3 746, 17 м водопровод. Поръчката е на стойност 1 826 373.95 лв. без ДДС и е разделена на два етапа. Включва дейности като изсичане на млади гори и храсти, изкопни работи, трамбоване на земни почви, демонтаж на стоманени тръби, доставка и полагане на полиетиленови тръби, полагане на стоманени тръби и др.

„Обявихме поръчката, преди да знаем дали МРРБ ще отпусне пари по проекта, за да не губим време. Съгласно Закона за обществените поръчки има срокове, с които трябва да се съобразим. Така при осигуряването на средствата ще загубим много време, докато тече процедурата. Има опасност да се получи така, че строителството да започне през януари. Това е невъзможно и общината ще загуби средствата, които са целеви и не могат да се ползват за нищо друго”, коментира Детелина Борисова. От общината очакват голям интерес към процедурата.

 
 
 
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. ало МРРБ къде спите ?
    1.На кого е собствеността на довеждащия водопровод ?
    2.Къде е водната асоциация ?
    3.Къде е Кюстендилска вода която експлоатира водопровода ?
    4.Кой трябва да поддържа ВиК инфраструктурата в община Бобов дол?
    5.До кога Община Бобов дол ще ремонтира и изгражда водопроводи след което друг ги експлоатира?
    6.До кога жителите от община Бобов дол ще плащат една от най скъпата вода , след като от техните данъци се ремонтират и изграждат водопроводи?
    7. До кога …….?
    Общината не си ли извадихте поука от водопровода в кв.Хр Ботев още плащаме заема, а друг събира парите за водата.

Comments are closed.

Most Popular