Не пуснаха ковчега с тялото на отец Георги Великов от Гоце Делчев в гробищния парк, митрополит Серафим: Той беше от синода на покойния Пимен

 

Опелото и поклонението бе извършено от Плевенския митрополит Гервасии извън църквата в гробищния парк

 

Позорно и срамно свещеническо деяние потресе днес десетки миряни от Гоце Делчев, региона и страната, събрали се в гробищния парк в града, за да отдадат последна почит пред тленните останки на Подхоносен Ставрофорен свещеноиконом.

Ковчегът с трупа на свещеника отец Георги Великов от Гоце Делчев не бе допуснат в параклиса в гробищния парк за поклонение и последно сбогом от свещенослужители по нареждане на Неврокопския митрополит Серафим. Причината е, че починалият 80-годишен свещеник е бил от другия Синод, а именно – Синода на покойния Неврокопски митрополит Пимен. Хората, дошли да си вземат последно сбогом, останаха потресени. „Кой е по-голям от Господ, та да ни съди дори и в ковчезите за деянията ни. Това, което се случи днес, е нещо потресаващо и несъвместимо с християнската религия и канони. Нас не ни интересуват свещенническите борби. Не знаем кой е крив и кой – прав. Стршното е, че пред стотици вярващи бяха осквернени  авторитетът, паметта и тленните останки на много уважаван от гражданството и миряните свещеник”, коментираха разтревожените близки, приятели и миряни пред ковчега на отец Георги Великов.

Опелото и поклонението бе извършено от Плевенския митрополит Гервасии извън църквата в гробищния парк. Не бе позволено дори и да се бият камбаните на нито една от църквите в града за погребението.  Отец Георги Великов почина преди дни след боледуване в София, където за него се грижеха децата му. Последното му желание било да бъде погребан в родния си град Гоце Делчев. Освен свещеник отец Великов бе и един от интелектуалците в Гоце Делчев, дал много както за развитието на града, така и за културата.

Инфомрежа