Патриарх Неофит благослови радомирци за празника им и кмета на Перник д-р Церовска, съдебният шеф Михаил Алексиев кръсти сина си Димитър

Кметът Церовска, Димитрова и патриархът

 

Художничката Веска Чакърова от Друган дари на патриарха икона на светеца, почетният гражданин Сашо Борисов получи знака на града

Българският патриарх Неофит пристигна за първи път в Радомир за празника на града и благослови радомирци, които по отколешна традиция на Димитровден отдават почит на небесния покровител на града – св.Димитър.

Издигането на знамената
Веска с иконата

Негово светейшество присъства на тържествена света литургия в местната черква “Св.вмчк Димитрий”, отслужена за здраве и благополучие на миряните. Той бе посрещнат пред храма от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и заместниците му Любка Димитрова и именика Димитър Димитров.

Официалните гости

”Св. Димитър е достоен за всяко наше поколение, той отдаде живота си за Исус Христос като негов апостол”, заяви пред препълнилите храма миряни Неофит. Той произведе в протойерей свещеника на храма отец Александър и му пожела на добър час.

Бебето Митко

Вчера тук вълнението бе особено голямо за осеммесечния Димитър, който е най-малкият носител на името на светеца, и за неговата майка Антония. Засмяното момченце е първа рожба за семейство Алексови. Със съпруга ми искахме да дадем хубаво българско име на детето си, а какво по-подходящо от Димитър – светецът ще закриля града ни, ще закриля рожбата ни, наречена на него, не криеше вълнението си Антония. Нейният съпруг Михаил е председател на Районния съд в Перник, а момченцето им вчера получи благословия лично от българския патриарх.

Икона на светеца бе приготвила като дар за патриарх Неофит и художничката Веска Чакърова от Друган, която е изписала тамошната църква, сътвореното от ръката й може да се види и в много други храмове.

Вчера Негово Светейшество патриарх Неофит благослови и кмета на община Перник Вяра Церовска, която бе сред гостите на Радомир по случай празника Димитровден. Той отправи благословия към младите хора и всички жители на Перник. „Христовата безусловна и никога неотпадаща любов да се възцари в сърцата ни и тя да ни ръководи във всички наши дела и решения“, каза патриарх Неофит. Кметът Вяра Церовска не скри вълнението си от срещата с Негово Светейшество и каза, че тази благословия е важна за всички българи и за всички хора.

Малко след 11 часа под звуците на националния химн на централния площад „Свобода” в града средношколците от местните учебни заведения издигнаха в синьото небе българския трибагреник, флага на Европа и знамето на Радомир. По традиция беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие в центъра на града. Много хубави емоции у домакини и гости събуди стихотворението„Свети Димитър”, написано специално за празника от почетния гражданин на Радомир – поета Георги Евдокиев.

От сцената кметът Алексиев и председателят на ОбС Светослав Кирилов връчиха знака на града на почетния гражданин на град Радомир за 2017 година Сашо Борисов. Наградени бяха и млади спортисти, участници в традиционния футболен турнир „Христо Радованов”.

Денят на града продължи с богата празнична програма.