Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПатриарх Неофит благослови радомирци за празника им и кмета на Перник д-р...

Патриарх Неофит благослови радомирци за празника им и кмета на Перник д-р Церовска, съдебният шеф Михаил Алексиев кръсти сина си Димитър

 

Художничката Веска Чакърова от Друган дари на патриарха икона на светеца, почетният гражданин Сашо Борисов получи знака на града

Българският патриарх Неофит пристигна за първи път в Радомир за празника на града и благослови радомирци, които по отколешна традиция на Димитровден отдават почит на небесния покровител на града – св.Димитър.

Издигането на знамената
Веска с иконата

Негово светейшество присъства на тържествена света литургия в местната черква “Св.вмчк Димитрий”, отслужена за здраве и благополучие на миряните. Той бе посрещнат пред храма от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и заместниците му Любка Димитрова и именика Димитър Димитров.

Официалните гости

”Св. Димитър е достоен за всяко наше поколение, той отдаде живота си за Исус Христос като негов апостол”, заяви пред препълнилите храма миряни Неофит. Той произведе в протойерей свещеника на храма отец Александър и му пожела на добър час.

Бебето Митко

Вчера тук вълнението бе особено голямо за осеммесечния Димитър, който е най-малкият носител на името на светеца, и за неговата майка Антония. Засмяното момченце е първа рожба за семейство Алексови. Със съпруга ми искахме да дадем хубаво българско име на детето си, а какво по-подходящо от Димитър – светецът ще закриля града ни, ще закриля рожбата ни, наречена на него, не криеше вълнението си Антония. Нейният съпруг Михаил е председател на Районния съд в Перник, а момченцето им вчера получи благословия лично от българския патриарх.

Икона на светеца бе приготвила като дар за патриарх Неофит и художничката Веска Чакърова от Друган, която е изписала тамошната църква, сътвореното от ръката й може да се види и в много други храмове.

Вчера Негово Светейшество патриарх Неофит благослови и кмета на община Перник Вяра Церовска, която бе сред гостите на Радомир по случай празника Димитровден. Той отправи благословия към младите хора и всички жители на Перник. „Христовата безусловна и никога неотпадаща любов да се възцари в сърцата ни и тя да ни ръководи във всички наши дела и решения“, каза патриарх Неофит. Кметът Вяра Церовска не скри вълнението си от срещата с Негово Светейшество и каза, че тази благословия е важна за всички българи и за всички хора.

Малко след 11 часа под звуците на националния химн на централния площад „Свобода” в града средношколците от местните учебни заведения издигнаха в синьото небе българския трибагреник, флага на Европа и знамето на Радомир. По традиция беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие в центъра на града. Много хубави емоции у домакини и гости събуди стихотворението„Свети Димитър”, написано специално за празника от почетния гражданин на Радомир – поета Георги Евдокиев.

От сцената кметът Алексиев и председателят на ОбС Светослав Кирилов връчиха знака на града на почетния гражданин на град Радомир за 2017 година Сашо Борисов. Наградени бяха и млади спортисти, участници в традиционния футболен турнир „Христо Радованов”.

Денят на града продължи с богата празнична програма.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular